НОВИНИ

Кирил Десподов е "Футболист на България" за 2021 година

Десподов Лудогорец
Снимка: ПФК Лудогорец
bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 19.01.2022
Чете се за: 06:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Играчът на Лудогорец Кирил Десподов беше избран за "Футболист на България" за 2021 година в 61-ото издание на класацията. Капитанът на "орлите" спечели приза с 203 точки, изпреварвайки Мартин Камбуров (156 точки) и Георги Йомов (72 точки).

Общо 112 спортни журналисти от 41 медии са дали своя вот, а церемонията се проведе във виртуален вариант заради пандемията от COVID-19.

Топ 5 на класацията за "Най-добър футболист" за 2021 година:

1. Кирил Десподов

2. Мартин Камбуров

3. Георги Йомов

4. Петко Христов

5. Тодор Неделев

"Направихте ме невероятно щастлив. Искам да благодаря специално на моето семейство, които винаги са зад мен. Искам да поздравя собствениците и ръководството на Лудогорец, всички треньори, с които съм работил, както и моите колеги. Искам специално да поздравя Мартин Камбуров за рекорда, който постигна през годината. Поздравявам и Георги Йовмов, надявам се и от тях да получа същото спортсменство. Мечтата ми е да играя в Шампионска лига", сподели щастливият победител.

Кирил Десподов получава наградата за втори път, след като триумфира и през 2018 година. В следващите две издания на церемонията приза получи Димитър Илиев от Локомотив Пд.

За треньор на годината беше избран наставникът на Черно море Илиан Илиев, който триумфира със 165 точки. Той успя да изпревари Стойчо Младенов и Станимир Стоилов.

„Изненадан съм, но за мен е чест, че попадам в тази класация, особено пред хората, които също са в тройката. Това е награда за нашия щаб и за футболистите. Като всеки треньор искам отборът ми да играе и да побеждава. Надявам се да влезе в тройката, това ще е успех за нас", каза Илиан Илиев.

Специалната награда на организаторите спечели Мартин Камбуров, който през 2021 година реализира своя гол номер 256 и вече е едноличен лидер във вечната голмайсторска ранглиста в елита на България.

„Благодаря на г-жа Весела Лечева за наградата. Това ме прави много горд. Да подобря такъв рекорд е нещо феноменално. Петър Жеков е моят мотиватор. Нека минат няколко дни, няма да избързвам с краен отговор, дали ще продължа или къде ще продължа“, сподели Мартин Камбуров.

Призът за „Най-красив гол“ спечели Юрген Матай от ЦСКА.

Втората специална награда на церемонията "Лъвско сърце - Трифон Иванов" беше връчена на лекаря на Лудогорец Валентин Великов, заради участието му при спасяването на живота на полузащитника на Дания Кристиан Ериксен по време на Евро 2020.

„Наградата е за целия медицински екип, участващ на стадиона в Копенхаген. За мен е изключително признание, още повече, че наградата носи името на един от моите идоли Трифон Иванов. В никакъв случай не се чувствам герой“, сподели д-р Великов.

За най-добра футболистка на България за 2021 година беше избрана националната състезателка Симона Петкова, която е част и от „Йънг бойс“. Тя спечели с 53 гласа.

За „Най-прогресиращ млад играч“ беше определен вратарят Светослав Вуцов (Славия), който успя да изпревари Марин Петков (Левски) и Мартин Минчев (Спарта Прага).

В категорията „Най-добър чужденец“ в Първа лига бяха отличени Юрген Матай и Жорди Кайседо. И двамата играчи на ЦСКА получиха равни гласове от спортните журналисти - 39.

За „Най-добър вратар“ в елита на България за 2021 година беше определен 19-годишният Светослав Вуцов от Славия. Той спечели класацията много убедително, получавайки 51 гласа.

Сред защитниците в България за най-добър през годината беше определен Юрген Матай от ЦСКА. Бранителят получи 86 гласа, с които изпревари категорично Антон Недялков с 8 и Андреа Христов с 5.

„Най-добрият полузащитник“ на България за изминалата година, според гласуването на журналистите, е Ивайло Чочев от ЦСКА 1948.

„Искам да благодаря на всички, радвам се, че са ме оценили журналистите. Не очаквах тази награда. Надявам се 2022 да бъде още по-успешна за мен. 2015 година беше много успешна за мен, тогава играех и на друго ниво, но и наградата за 2021 година също е много важна. Пожелавам си само здраве“, сподели Ивайло Чочев.

Най-добрият сред нападателите по българските терени се оказа Мартин Камбуров.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Всички награди на Футболист на годината 2021:

Футболист на годината – Кирил Десподов (Лудогорец)

Най-добра футболистка – Симона Петкова (Йънг Бойс)

Най-добър треньор – Илиан Илиев (Черно море)

Най-прогресиращ млад играч – Светослав Вуцов (Славия)

Най-добър вратар – Светослав Вуцов (Славия)

Най-добър защитник – Юрген Матай (ЦСКА)

Най-добър полузащитник – Ивайло Чочев (ЦСКА 1948)

Най-добър нападател – Мартин Камбуров (Берое)

Най-добър чужденец – Юрген Матай и Жорди Кайседо (ЦСКА)

Най-красив гол – Юрген Матай (ЦСКА).

„Лъвско сърце“ – д-р Валентин Великов (лекар на Лудогорец)

Специална награда за Мартин Камбуров, подобрил рекорда на Петър Жеков за най-много голове в българския футболен елит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица не успя да вземе гейм и отстъпи на Фенербахче
Марица не успя да вземе гейм и отстъпи на Фенербахче
Чешка певица почина, след като умишлено се зарази с COVID-19
Чешка певица почина, след като умишлено се зарази с COVID-19