Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кирил Петков ще участва в откриването на терминала за втечнен газ край Александруполис

от БНТ
16:02, 02.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
кирил петков участва откриването терминала втечнен газ александруполис
Снимка: Архив
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков ще участва утре - 3 май, в церемония по стартирането на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 г.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други.

Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. куб. м годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. годишно.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, като и за Европа като цяло.

Церемонията по стартиране на строителството на терминала ще започне около 12,30 ч. на пристанището в гр. Александруполис. Участие в нея ще вземе и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на визитата си в Гърция, около 15,30 часа, премиерът Петков ще инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на гр. Комотини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кузманов надви бивш №49 в света на „Чалънджър“ в Прага
Кузманов надви бивш №49 в света на „Чалънджър“ в Прага
Президентът на Унгария номинира Орбан за премиер
Президентът на Унгария номинира Орбан за премиер