НОВИНИ

Китай ще засили икономическото си партньорство с България

Алекс Донев
от Алекс Донев
12:50, 12.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
китай засили икономическото партньорство българия
Слушай новината

Китай възнамерява да засилва икономическото си партньорство с България и другите страни от Централна и Източна Европа. Това стана ясно по време на дискусия, посветена на инициативата “Един пояс - един път”, която навършва 10 години.

На събитие в Китайския културен център в София бяха представени и успехите на икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Европа, част от инициативата.

От началото на партньорството “Един пояс, един път” стокообменът между Китай и България се е увеличил значително, изтъкна зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. Той подчерта, че особено сериозно е сътрудничеството между двете държави в сектор земеделие.

За последните 10 години двете страни са задълбочили и партньорството си в сферата на космическите храни, обяви проф. Деница Борисова от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Съвместните инициативи в сферата на образованието също са се подобрили за този период, подчертаха организаторите на форума. През 2023 г. в УНСС започва обучение първата китайска група студенти по икономика.

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, беше категоричен, че потенциалът за сътрудничество между страната ни и Китай в сферата на образованието е огромен. Това се потвърди и от думите на зам.-министъра на икономиката и индустрията Николай Павлов, който изтъкна, че се работи усилено в тази насока.

Именно затова правителството си е поставило като водещ приоритет засилването на връзката между наука и бизнес, подчерта той. По думите му тази връзка е заложена с редица стратегически документи като Плана за възстановяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще подкрепим правителството, обяви Борисов
Ще подкрепим правителството, обяви Борисов
Корабът ни "Рожен" е в израелското пристанище Ашдод, екипажът е в безопасност
Корабът ни "Рожен" е в израелското пристанище Ашдод, екипажът е в безопасност