НОВИНИ

Клиентите в такситата - само на задната седалка

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:18, 20.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Големите таксиметрови компании у нас монтират прозрачни прегради между предните и задните седалки на такситата, като клиенти ще има само на задната седалка. Това са част от мерките за предпазване на шофьори и пътници от коронавируса.

За прегради в таксиметровите коли се говори от години.Тогава причините бяха опити за нападение над шофьори. Това не стана, но сега заради коронавируса фирмите въвеждат поликарбонатните прегради както да предпазят служителите си, така и да привлекат клиенти, като им осигурят безопасно условия за пътуване.

Спас Атанасов - председател на Браншовата камера на таксиметровите водачи и превозвачи: Това не е наложено от здравен министър или с някаква заповед.Това си е чисто наша инициатива и ги слагаме, за да предпазим и шофьори, и клиенти.

Пейо Ташков - таксиметров шофьор: Направена е така, че да става за всички автомобили. При по-голяма компания, при четирима души отказваме четвъртия човек и той трябва да си наеме втора кола. Излиза по-скъпо, но трябва да се пазим един друг, инфекцията все още не е преминала.

Покупката и монтирането на прозрачната преграда струва 48 лв. на автомобил. Идеята е преградите в таксиметровите автомобили да останат поне до края на годината.

Клиентите в такситата бяха раздвоени в преценките си за ефекта от преградата.

Клиент: Аз съм за преградата между шофьора и клиента, защото тя както предпазва нас, така предпази и самия шофьор .

Според друг клиент при такова малко затворено пространство едва ли ще помогне тази преграда.Той смята, че тя може да помогне малко на шофьора срещу директни пръски, но ако човек е заразен и се вози и го издиша, няма да помогне на шофьора.

Таксиметровите шофьори са задължени и да дезинфекцират автомобила след всеки курс, а основно обеззаразяване на купето се прави веднъж седмично.

Заради пандемията таксиметровите превози у нас са намалели с над 70 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на САЩ: Не евакуираме американци от България
Посолството на САЩ: Не евакуираме американци от България
Бюджетна комисия прие намаляване на 9% ДДС само за ресторанти и книги
Бюджетна комисия прие намаляване на 9% ДДС само за ресторанти и книги