НОВИНИ

Кликнете надясно: Приложение за срещи, но само за "патриоти" работи във Франция

Новото приложение показва колко крайнодясната идеология е станала мейнстрийм във Франция, обяснява експерт пред Euronews.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:48, 20.06.2023
Чете се за: 07:37 мин.
По света
Слушай новината

"Патриотизмът никога не е бил толкова романтичен" - това е мотото на "Десницата в сърцето", първата във Франция платформа за запознанства на дяснонастроени избиратели, които искат да срещнат половинката си онлайн и да започнат романс с подобни на тях "патриоти".

Името може да се преведе от френски като "Право в сърцето", но и като "Десницата в сърцето". Това е платформа за запознанства на самотни "патриотично" настроени хора.

Платформата е създадена от Стефани и Йоан Павер - той е крайнодесен инфлуенсър, който разпространява "западните ценности". Платформата започна да работи за десктоп в началото на юни, но вече има и мобилна версия. Целта на платформата е да "свързва жени и мъже, които са горди със страната си и споделят един и същи ценности".

Какви са тези ценности? Защита на Франция и нейните християнски корени, твърдят създателите на платформата.

"Образование, култура или религия, нашите корени са стабилни пътеводни фарове, които ни водят по пътя на живота в едно раздробено и нездравословно общество", пишат те.

За Сесил Симънс, изследовател в Института за стратегически диалог - международен мозъчен тръст, който анализира и дава отговори на екстремизма, омразата и поляризацията, платформата наистина се отнася до "запазването на идентичността".

"За мен това е мотивирано от желанието да се изключат другите. В приложението се споменава за деца. Съществува идеята, имплицитно, че хората ще се срещат и ще имат бели деца", казва Симънс пред Euronews.

Платформата е мотивирана от безпокойство относно така наречената от тях "расова подмяна" - не споменава неща като теорията на конспирацията за „Голямата подмяна", но е напълно обзета от вид фаталистко безпокойство. Платформата нарича своите потребители "пазачи и защитници на нашето цивилизационно богатство" и нарича себе си тяхното "голямо семейство".

Въпреки че "Десницата в сърцето" твърди , че не е свързана с конкретна политическа партия, сайтът беше промотиран от Брюно Атал, полицейски синдикалист, който се яви на парламентарните избори през 2022-ра година с партията Реконкиста на крайнодесния Ерик Земур и от Патрик Либрешт, директор на Института за социални, икономически и политически науки, основан от крайнодясната лидерка Марион Марешал Льо Пен.

Euronews се свързва с Droite au Coeur за коментар, преди публикацията на този материал.

Когато си създават профил, потребителите трябва да предоставят информация за техния етнически произход, семейно положение и вероизповедание.Трябва също да посочат интереса си към една или две партии от списък, в който фигурират крайнодесни партии в това число "Реконкиста" на Ерик Земур, "Национален сбор" на Марин Льо Пен, "Патриотите" на Флориан Филипо, "Народно-републикански съюз" на Франсоа Аселино, "Стани,Франция!" на Никола Дюпон-Енян и "Републиканците" на Ерик Сиоти.

Преди всичко, потребителите трябва да отговорят колко важна е за тях религията, дали пушат или не и дали имат или искат деца. Също така те трябва да обяснят на другите дали искат краткосрочна или дългосрочна връзка или са готови да чакат и да видят какво ще се случи.

Няма съмнение, че потребителите на платформата приемат нейната философия.

"Най-накрая ще намеря жена-патриот", пише 29-годишен парижанин в профила си.

"В търсене на жена, с която да изградя бъдеще и да се съпротивлявам на декадентството и агонията на Запада", пише 34 годишен.

26-годишен мъж описва себе си в приложението като "бял мъж, хетеросексуален, християнин", добавяйки саркастично, че е "причината за злините по света".

Друг казва, че "воден от Бог и стремежа към по-добър свят", търси жена, "която ще ме следва, за да избягаме от този студен и стерилен свят".

Друг потребител се представя в приложението с друг ироничен слоган "Бъдещ "расистки" чичо търси бъдеща "расистка" леля".

34 годишна жена, "отдадена на традиционните ценности" и горда с наследството си търси сродна душа, която да споделя нейните "консервативни възгледи" за "изграждане на стабилно бъдеще на основата на нашата нация".

Тази жена може да бъде описана като "tradwife", концепция , родена в крайнодесните американски кръгове, която представлява основно "романтична версия на домакинята от 50-те години на 20 -ти век", казва Симънс.

Това е "насърчаване на връщането към традиционните роли на половете", където жените са фокусирани върху домакинството и майчинството.

За Симънс, "Десницата в сърцето" е притеснителен знак как крайната десница е станала все повече транснационална, с много от идеите, идващи от САЩ в Европа. Приложения за запознанства на крайнодесни вече са често срещани в Съединените щати, като Righter, чийто основател Кристи Едуардс Лоутън твърди че консерваторите имат "по-добър секс" от либералите, както и платформата The Right Stuff, създадена от съветниците на Доналд Тръмп.

"Това, което виждаме в Съединените щати, е нарастването на нови пространства за социализация, която е твърде идеологически мотивирана. Приложенията за запознанства и пространствата само за крайнодесни са част от тази концепция", казва Симънс.

Симънс казва,че лансирането на платформа за запознанства само за крайнодесни е тревожно, защото показва "как крайната десница е придобила нови инструменти и е създала нови пространства за разпространение на своите идеи и за контакт с новоприети".

По същество крайната десница се превърна в мейнстрийм във Франция, казва Симънс, и "Десницата в сърцето" показва това.

„Традиционно крайнодесните пространства са доста селективни. Приложението е нещо като желание за демократизиране на крайнодесни идеи. Технически, приложението е отворено за всеки за дълго време, достъпът до крайнодесни кръгове беше доста ограничен; те имат по-малка аудитория", каза Симънс.

"Десницата в сърцето" от друга страна, е за всички: стига да сте така нареченият „патриот", това е.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пабло Гарсия е първото ново попълнение в редиците на ПФК Черно море
Пабло Гарсия е първото ново попълнение в редиците на ПФК Черно море
Eрдем Джан е новият треньор на БК Анадолу Ефес
Eрдем Джан е новият треньор на БК Анадолу Ефес