НОВИНИ

Код криминално: Кое е най-доброто прикритие за нарколаборатория?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:36, 22.05.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
разбиха наркооранжерия 2700 стръка марихуана столичния квартал орландовци
Слушай новината

Голяма и свръхмодерна оранжерия за отглеждане на коноп разкри полицията в София. Съоръжението е било разположено в квартал "Орландовци". От таванската част на къщата са иззети чували със суха и готова за пласиране тревистна маса. Количеството се оценява на над 5 милиона лева, ако бъде продадена под формата на дози за еднократна употреба.

Разполагането на оранжерията в гъстонаселен квартал се оказва едно от най-добрите прикрития. Обикновено коноп се отглежда в по-рядко населени райони заради острата миризма, която се отделя от растението.

"Има много хубава вентилация с много хубави филтри и тези филтри не позволяват тази миризма да я усетят съседите, така че обяснимо е защо не са я усетили", посочи Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Разследващите попадат в дирите на заподозрените преди три месеца и поставят къщата в Орландовци под наблюдение. Установяват, че в сградата не живее никой. На определени периоди трима мъже по отделно влизат в къщата за по няколко часа.

"В днешния ден ние получихме конкретна информация, че те ще бъдат тук и ще положат грижи за наркотичните вещества, които отглеждат", каза Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Оранжерията е разположена в подземния, приземния и втория етаж на къщата.

"Ние се натъкнахме на едно високотехнологично съоръжение, което е така изключително сложно и с най-висок клас техника и технически средства, които се използват при отглеждането на наркотичните вещества", добави Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Буквално всеки квадратен метър е бил усвоен, а от вътрешната страна прозорците са били допълнително закрити с плоскости и двойна термоизолация, за да се осигури необходимата висока температура и ниска влажност за отглеждането на коноп с високо съдържание на канабиноиди.

"Количествата са изключително големи. Имаме 2700 растения, които установяваме в различен стадий на растеж. Количествата, които произвеждат не са за улично разпространение, те са за по-едри купувачи на наркотични вещества", посочи Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

"Самият факт, че те имат растения на различна възраст, т.е. от най-малки до такива, които са над 2 метра и дават вече плод, така да се каже, говори, че те са производители и факта, че имат сухо вещество, т.е. то е готово за пласиране, въпросът е дали те го продават на едро на някой друг или го пускат на улицата, чрез свои дилъри, да се пласира. Това ще се изяснява в бъдеще", каза Иво Илиев, зами.-градски прокурор на София.

Единият от задържаните - 36-годишен мъж, е с богато криминално досие за разпространение на наркотици. Другите двама мъже, на 23 и 60 години, нямат криминални прояви до момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Моето бъдеще ще се реши след неделя
Станислав Генчев: Моето бъдеще ще се реши след неделя
България завърши на четвърто място в отборното класиране при девойките на европейското по художествена гимнастика в Будапеща
България завърши на четвърто място в отборното класиране при девойките на европейското по художествена гимнастика в Будапеща