НОВИНИ

Кой от какво има нужда

Евро 2024
Снимка: Facebook: UEFA EURO 2024
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 12.10.2023
Чете се за: 13:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Квалификациите за европейското първенство догодина в Германия се подновяват. За предпоследен път. След месец ще останат само няколко въпросителни, чиито отговори ще дойдат чак през март догодина, а в началото на декември ще се състои и жребият за шампионата на Стария континент, който отново ще владее вниманието на футболните привърженици и безпристрастните наблюдатели от 14 юни до 14 юли 2024 година. Така че е съвсем нормално вече повечето от потенциалните участници да са се изяснили, да имаме фаворити, аутсайдери, отбори с малки шансове да се промъкнат. Да видим какво става във всяка една от предварителните групи и какво можем да очакваме в следващите 6 дни на евроквалификации:

Група А

Още тази вечер можем да разберем името на първата страна, която се класира за първенството. Дами и господа… Шотландия! Не е за вярване, но представителите на Обединеното Кралство са в умопомрачителна серия за собствените си стандарти и до момента са без загубена точка – 5 победи в 5 срещи. Напълно закономерно на база резултатите си, шотландците са на върха в класирането, а тази вечер гостуват на Испания. Ако избегнат загубата, играчите на Стив Кларк ще си осигурят билет за Германия. Всъщност, Шотландия може да се класира още тази вечер и при загуба, стига Норвегия да не спечели визитата си в Кипър. Ерлинг Холанд и компания са в доста незавидно положение, като към момента са трети в групата си с актив от 7 точки и мач повече от втория в подреждането – Ла Фурия Роха. При победи на Испания и Норвегия довечера битката ще стане интересна, но все пак мястото на Шотландия не изглежда особено застрашено. Тук на четвърто място е Грузия – Квича Кварацхелия може и да не отведе тима си директно през групите към първо голямо първенство, но за кавказката държава място в плейофа догодина ще има, защото тимът спечели групата си в Лигата на Нациите. Група, в която бяхме и ние, ако помните. На последно място е Кипър без спечелена точка, все още има теоретичен шанс за позиция в баражите през 2024, но те са по-скоро в сферата на математиката, отколкото на реалността.

Група В

И тук имаме отбор с пълен актив от 15 точки след 5 кръга – световните вицешампиони от Франция. На всичкото отгоре „петлите“ все още не са допуснали и гол във вратата си. Все пак това може да се промени утре, когато Дидие Дешан ще отведе играчите си в Нидерландия. При победа е ясно – Франция се класира, при равен – също, ако Гърция загуби гостуването си на Република Ирландия. „Лалетата“ са втори с 9 точки, но и с мач по-малко от останалите, така че дори неблагоприятен развой утре надали ще ги сломи, защото се задават визити на Гърция и Гибралтар, както и домакинство на „детелините“ другия месец. Южните ни съседи едва ли ще успеят да се преборят за едно от първите две места, но и те по подобие на Грузия в предишната група имат гарантирано участие в баражите догодина заради изявите си в Лигата на Нациите. Най-незавидно е положението на ирландците, които ще отпаднат от всякакви сметки, ако загубят или при равенство от тяхна страна и победа на Нидерландия срещу Франция. Всъщност – най-незавидно е положението на Гибралтар – те официално са елиминирани без шанс за поправителен. Каква изненада!

Група C

Интересното е, че в тази група нищо няма да е стопроцентово като сигурност дори и след предстоящия рунд. Причината е, че лидерът в групата – Англия – почива в събота, когато Украйна играе срещу Северна Македония, а Италия приема Малта. „Скуадра адзура“ отново не се радва на най-безпроблемната си кампания, но действащият европейски първенец все пак закрепи позициите си и в момента е на втора позиция със 7 точки и мач по-малко от третия и четвъртия – Украйна и Северна Македония, които разполагат със същия актив. В последния ден на квалификациите през ноември има директен сблъсък между украинци и италианци, което може да се окаже най-вълнуващият мач тогава. За Англия всичко върви по план – с 13 точки на върха и е въпрос на време „Трите лъва“ да финишират на първата позиция. Малта е тим, който е елиминиран от всякакви сметки.

Група D

Единственото сигурно нещо тук е, че Латвия не може да финишира сред първите два, след като прибалтийците все още нямат спечелена точка. Няма да играят и бараж догодина. Хърватия и Турция са на първите две места с по 10 точки, като „ватрените“ са изиграли и една среща по-малко. Тази вечер всичко може рязко да се промени обаче, защото двете страни се срещат в Осиек и победа на гостите може сериозно да завърже възела на интригата. В другата среща споменатите латвийци приемат Армения. Арменците заедно с Уелс са преследвачите на лидерите с по 7 точки, но за тях лошата вест е, че не разполагат със спасителен пояс през баражите, така че победата довечера е напълно задължителна за треньора Олександър Петраков.

Група Е

Това е една от най-забавните групи, ако човек си няма любим тим. Безспорният фаворит Полша в момента е на прага на абсолютния провал, след като е на четвърто място с 6 точки. Е, вероятно тези точки ще се увеличат тази вечер, когато Дружина Полска гостува на Фарьорските острови (които между другото чисто хипотетично могат да играят бараж през 2024 при определени обстоятелства и благоприятни развръзки до края на квалификациите). Водач тук е Албания (с която играем приятелски мач във вторник), с 10 точки, следвана от Чехия с 8. Третото място е за Молдова – този доста непознат отбор може да финишира сред първите два в групата си, но няма шанс за плейоф през Лигата на Нациите. С други думи – всеки с проблемите и участта си. Важният двубой тази вечер е Албания – Чехия – мач, който може да изстреля албанците изключително близо до европейските финали.

Група F

Може би най-ясната от всички групи. Белгия и Австрия са на първите две места с по 13 точки, третият е Швеция само с 6. Лоша работа за старите ни познайници от Скандинавието, които очевидно ще пропуснат еврофиналите догодина, защото слабите им резултати и в Лигата на Нациите (те между другото се свлякоха до Лига Ц), ги лишава и от възможността да играят поне бараж догодина. Утре има мач между Австрия и Белгия, който спечели – се класира още преди края на тази седмица. Последните два отбора тук са Азербайджан и Естония, които имат само по 1 точка. Невероятното е, че заради факта, че почти всички отбори от Лига А на Лигата на Нациите ще се класират през квалификациите, то се отваря шанс на тима с най-добри резултати от Лига Д да попълни бройката за баражите догодина. А това е Естония. Понякога си трябва и късмет.

Група G

Да си дойдем на думата. Нашата група, която искаме по-бързо да приключва сякаш. Ние и Литва сме на последните две места с по 2 точки, които, както разбирате, не ни дава особени шансове за класиране. Дори при три победи до края ще натрупаме 11 точки, а в момента двата отбора на върха – Унгария и Сърбия са с по 10. В събота посрещаме Литва, докато по-късно същата вечер Унгария приема „плавите“, за да разрешат двата отбора кой е по-достоен за първата позиция. Черна гора има 8 точки и се надява да догони някого, но това изглежда доста трудно.

Група Н

Навлизаме в зоната, в която има по шест отбора в група. И тук, гарантирам ви, имам какво да се случи до края. Словения води колоната с 13 точки, но преднината е доста заблуждаваща – с равен брой точки и равна голова разлика, но по-малко вкарани попадения, втора е Дания. Третата и четвъртата позиция са за Финландия и Казахстан, които от началото на квалификациите са успели да натрупат по 12 пункта. За казахстанците ситуацията наистина е прекрасна, защото дори да не финишират на челните две позиции, ще играят със сигурност бараж догодина. В събота Дания приема Казахстан, а Словения играе с Финландия, така че тези две срещи спокойно могат да бъдат описани като ключови. Последните два състава тук са Северна Ирландия (пет поредни поражения) и най-слабият отбор в света – Сан Марино. За тях шансове на практика няма, дори и през баражите през 2024.

Група I

Надбягване с три коня за две позиции. Лошото е, че обстановката рязко се видоизмени след началото на конфликта между Израел и Хамас и сега мачът на израелците срещу Швейцария, който беше гвоздеят в програмата, логично е отложен. Евентуална победа на Израел в тази среща щеше да позволи на тима да се изравни по точки именно с швейцарците – по 14, докато северните ни съседи от Румъния към днешна дата са втори с 12 и търпеливо чакат своя момент да атакуват и да потеглят към Германия. Румънците нямат загуба дотук с 3 победи и 3 равенства, а сега им предстои гостуване на играещия безобразно Беларус, който е далеч назад с 4 точки (колкото има и Косово). Андора е последна с 2 точки. Добрата вест за Израел е, че плейофното място за 2024 е гарантирано. Иначе за протокола трябва да отбележим, че на 21 ноември има двубой между Румъния и Швейцария!

Група J

Последната. Както започнахме, така ще и приключим. Имаме отбор с пълен актив и това е Португалия с 6 от 6. Отличната работа означава 18 точки и скромни математически шансове за иберийците да не се класират директно. Само добавям, че и головата им разлика е 24:0, доста голяма част от която се дължи на 9:0 срещу Люксембург преди месец. Съставът на Роберто Мартинес ще се класира всъщност утре, ако успее да победи Словакия у дома или Люксембург не спечели в Исландия. Споменавайки малката страна от Бенелюкс, тимът върви трети към момента и се опитва да застраши втората позиция на Словакия (10 срещу 13 точки). Ситуацията за Босна и Херцеговина и Исландия е сложна – само по 6 точки 4 кръга преди края, но поне балканците имат план Б и подпечатано място в плейофите – нещо, с което Исландия далеч не може да се похвали. На последната позиция без нито една точка е Лихтенщайн.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Егерт: Обществото отговаря за съдбата на страната си, както и да изглеждат границите ѝ
Егерт: Обществото отговаря за съдбата на страната си, както и да изглеждат границите ѝ
Анди Мъри няма да участва на тенис турнира в Токио следващата седмица
Анди Мъри няма да участва на тенис турнира в Токио следващата седмица