НОВИНИ

Кои са двамата загинали пилоти край "Граф Игнатиево"?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 13.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Двамата загинали офицери на борда на самолет L-39 са инструктори в 12-а авиобаза в Долна Митрополия - те са най-добрите ни пилоти по отношение на самолет L-39". Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов след катастрофата в Граф Игнатиево. Двамата загинали са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“. На длъжност „Началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г .

За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“. На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г.

Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Двамата пилоти са изпълнявали днес тренировъчна задача с учебно-боен самолет L-39ZA като част от подготовката за участие в динамичния (въздушен) показ в рамките на Авиошоуто в авиобаза Граф Игнатиево, планирано за 14 септември 2024 г. Самолетът е подготвен за полет, съгласно Регламента за техническо обслужване на самолет Л-39ЗА(L-39ZA) и е допуснат за изпълнение на задачата в напълно изправно състояние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При закрити врата: Знакова среща между президента Румен Радев и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова
При закрити врата: Знакова среща между президента Румен Радев и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова
Еди Хау: Щастлив съм да видя Тонали отново в игра
Еди Хау: Щастлив съм да видя Тонали отново в игра