НОВИНИ

Кои са най-честите причини за инциденти с влакове у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 16.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Общество
Слушай новината

Тази сутрин около 7.10 часа на излизане от гара Дралфа, Търговищко, е дерайлирал последният вагон от общо 4-те вагона на бързия влак от Варна за София. Няма пострадали пътници, които са били около 60, същите са продължили пътуването си с прехвърляне в другите вагони.

Инцидент с бързия влак от Варна за София се размина без пострадали

На излизане от гарата влакът се е движел със скорост 15 км/час и машинистът го е спрял веднага, за да избегне дерайлирането му.

"При излизане от гарата на стрелка, последният вагон, последната колоос, тръгва по другия елемент на стрелката, вероятни причини са грешна манипулация, техническа неизправност, машинистът внезапно е спрял. Предстои прибиране на вагоните в гара Дралфа, имат лек технически проблем", обясни Пенчо Събев, директор на Управление на влаковете, Горна Оряховица.

Какво разказа пред БНТ жена, пътувала във влака (СНИМКА)

От изнесената информация става ясно, че причините за чести инциденти с влакове са няколко, а проблемите са се натрупали през годините, но основните са предимно остарелият подвижен състав – локомотиви и вагони, липса на квалифицирани кадри и оттам недобрата поддръжка в областта на железопътният транспорт.

Справка сочи, че през последната година и половина има случаи на близо 30 пожара на вагони или локомотиви. Последните инциденти са през януари на запалил се локомотив край Мездра и лек инцидент край гара Повеляново.

Локомотивът на бързия влак Варна - София се запали край Мездра

Инцидент с нощен влак на гара Повеляново, две жени са пострадали при падане от леглата

След няколко часа спиране на движението, двата вагона бяха прибрани на гара Дралфа и двете линии са освободени, както и автомобилният път за селата Росина и Кошничари. По случая се провеждат разследвания за изясняване на инцидента под ръководството на Районна прокуратура Търговище.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ли американския дрон?
Откриха ли американския дрон?
В Асеновград откриха обновената зала „Асеновец“
В Асеновград откриха обновената зала „Асеновец“