НОВИНИ

Инцидент с бързия влак от Варна за София се размина без пострадали

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:45, 16.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидент с бързия влак от Варна за София. Тази сутрин, при потегляне след спиране на гара Дралфа, влакът се опитал да премине от един коловоз на друг. Последният вагон обаче не е успял да смени релсите и застанал напречно на жп линията. Пострадали няма.

В 7.10 ч. тази сутрин влак с четири вагона спира на гара Дралфа. В 7.22 ч. при опит да тръгне, последният вагон застава напречно на релсите.

Пътник от бързия влак Варна-София: Последният вагон застана напречно на линиите

"Трябваше да премине от единия коловоз на другия, но последния вагон не е успял да премине от една на друга линия и е застанал напречно на двете линии, което принуди влака да спре", Юлиана Панова, която пътувала във влака.

Обичайният път е в ремонт, затова влакът се движи по друг път, разказа директорът на "Управление движение на влаковете" в Горна Оряховица.

"Машинистът е уведомен по кой път ще се движи, междугарието е свободно. При излизане край гарата на стрелка, последната полуос тръгва по другия елемент на стрелката. Вероятни причини - грешна манипулация, техническа неизправност, машинистът внезапно е спрял, нямаме дерайлиране, 15 км/ч, няма опасност за пътниците", обясни Пенчо Събев - директор "Управление движение на влаковете" - Горна Оряховица.

По случая е започнало разследване.

"Той е трябвало на трети коловоз да премине по маршрут през стрелка номер 6 и стрелка 2 и да продължи към Попово. Възможно е и стрелочникът, и дежурният ръководител на движението да не са спазили определени действия. Разследваме състоянието на жп стрелки, на заключващите системи, на електромеханичната система за управление на стрелките, така и действията на хората, осигуряващи влаковото движение", заяви Златин Крумов - генерален директор на НКЖИ.

Влакът е продължил движението си в 8.40 часа без последния вагон.

Около 13.00 ч. движението на влакове в участъка Дралфа - Попово по направлението Варна - София беше възстановено, потвърдиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-часова стачка в Гърция: Спрени са полети, блокиран е градският транспорт
24-часова стачка в Гърция: Спрени са полети, блокиран е градският транспорт
Полицейска гонка в Бургас след сигнал за кражба в апартамент
Полицейска гонка в Бургас след сигнал за кражба в апартамент