НОВИНИ

Коледната лотария "Ел Гордо" отново държи в напрежение Испания

коледната лотария гордо отново държи напрежение испания
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:39, 22.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Испания отново е в плен на треската около лотарията "Ел Гордо" (Дебелака), съобщи АФП. Както на всеки 22 декември испанците ще следят с нетърпение тегленето на коледната лотария, превърнала се в истински социален феномен.

В продължение на четири часа деца в празнични костюми от училище за младежи в неравностойно положение в Мадрид ще се навъртат около два златни глобуса и ще обявяват на висок глас, почти пеейки, печелившите числа и съответните награди.

Кичозната церемония се провежда в Кралския театър в Мадрид и се излъчва на живо по телевизията.

С рекордните общо 2,59 милиарда евро, които ще бъдат разпределени тази година между многобройни победители, лотарията е преди всичко социално събитие, основано на идеята за споделяне, защото хората рядко играят сами.

Лотарията "Ел Гордо", макар и доста сложна по принцип, има една уникална особеност, която я прави толкова привлекателна за испанците: семейства, приятели, колеги и членове на спортни клубове имат навика да се събират и да залагат на едно и също число, за да си поделят печалбата, ако то се падне.

Най-голямата печалба - "Ел Гордо", е на стойност 4 млн. евро може да бъде поделена между 185 души, както и множество по-малки печалби.

Цената на цял билет е 200 евро - твърде висока за повечето хора. Затова обикновено те купуват билети по 20 евро, които дават право на 10% от печалбата.

По традиция барове, ресторанти и всевъзможни други предприятия - от месарници до аптеки, купуват билети с един и същи номер и ги продават на редовните си клиенти. Миналата година мадридска технологична компания успя да разпредели 90 милиона евро между своите 4000 служители.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават претърсванията на кораба "Верила"
Продължават претърсванията на кораба "Верила"
5 линейки с висока проходимост пристигат у нас
5 линейки с висока проходимост пристигат у нас