НОВИНИ

Колко вредно е да вдишваме дима от фойерверките?

взрив складове фойерверки елин пелин снимки
bnt avatar logo
от БНТ
23:51, 25.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Регионални
Слушай новината

След сигнал за възникнал пожар и авария в склада за фойерверки в Елин Пелин, Регионалната инспекция по околната среда и водите - София незабавно изпрати екип към място на инцидента. Вече шести час огънят не стихва.

Екипът ще извърши подробен оглед на района и ще оцени въздействието на инцидента върху околната среда. За да се осигури бърза и точна оценка на ситуацията, на място е разположена мобилна лаборатория за изследване качеството на въздуха.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, призоваха от Министерството на здравеопазването.

При оплаквания като свиркане или стягане в гърдите, кашлица, обилни храчки или ускорен пулс, които не минават след обичайна доза на предписаните медикаменти - да се търси лекарска помощ.

Страдащите от хронични белодробни болести (например астма или ХОББ) да държат под ръка обичайните си инхалатори. Особено внимателни да са семейства с малки деца, бременни и хора над 65-годишна възраст, съветва председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев.

Какво има в дима от фойерверки?

Фините прахови частици от фойерверките представляват сериозен риск за здравето. В дима се съдържат повишени концентрации на метали като мед и барий, също въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид.

Краткосрочно излагане на този дим може да влоши белодробните заболявания, причинявайки пристъп от астма или остър бронхит. Може да се повиши податливостта към последващи дихателни инфекции. Възстановяването след по-интензивно вдишване на дим е различно и зависи от тежестта на излагането. Възможно е продължително време човек да изпитва недостиг на въздух и да се уморява лесно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Панатинайкос остава фаворит
Душан Керкез: Панатинайкос остава фаворит
Валентин Илиев: Знаем какво ни чака в Подгорица
Валентин Илиев: Знаем какво ни чака в Подгорица