НОВИНИ

Комисията за употреба на имената в РСМ се очаква да се произнесе по казуса с българския клуб в Битоля

Александър Марков
от Александър Марков
09:52, 16.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
българският клуб иван михайлов битоля отново отвори врати щетите отстранени
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изтича срокът, в който правителствената Комисия за употреба на имената в Северна Македония трябва да се произнесе по казуса с името на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Очаква се комисията да излезе с препоръка към Министерството на правосъдието дали българският клуб в Битоля да бъде заличен от Централния регистър на сдруженията в страната. Ако такава препоръка бъде отправена, окончателното решение ще бъде взето от Министерство на правосъдието.

Причина за разглеждане на името на клуба са промени в Закона за сдруженията в страната, които забраняват употребата на имена, свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, като промените бяха приети с ретроактивно действие. Така те засегнаха двата български клуба: в Охрид с името "Цар Борис Трети" и в Битоля с името "Иван Михайлов".

До 16 февруари двата клуба имаха възможност да заявят пререгистрация и да променят имената си.

От Сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид са изпратили писмо до Централния регистър с питане как името на клуба нарушава закона и какви стъпки трябва да предприеме. Председателят на клуба в Битоля Любчо Георгиевски обяви, че ще търси правни начини за защита името и дейността на клуб "Иван Михайлов".

Отварянето на двата клуба предизвика остра реакция сред кръгове в обществото в Република Северна Македония, като срещу тях бяха внесени два сигнала в Комисията по дискриминация - от крайнолявата проруска партия "Левица" и от адвокат от Охрид. Повод за сигнала са имената на клубовете, както и уставът за дейността им.

Българското Външно министерство вече заяви, че промените в Закона за сдруженията и фондациите и промените в Закона за политически партии имат за цел дискриминация и ограничаване правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал се завръща на корта в Монте Карло
Рафаел Надал се завръща на корта в Монте Карло
Гледайте финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини (15-19 март) по БНТ 3
Гледайте финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини (15-19 март) по БНТ 3