Консулът ни в Хага е уволнен - събирал "такса" коронавирус от посетителите в службата

от БНТ
15:46, 07.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно е прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, съобщи МВнР.

Причината е, че той събира незаконно "такса" коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Сигнали за корупция може да изпращате към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл inspectorat@mfa.bg , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отменят част от мерките срещу COVID-19 в Стара Загора
Отменят част от мерките срещу COVID-19 в Стара Загора
Още 43 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки
Още 43 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки