НОВИНИ

Ветеринари предупреждават: Не купувайте Ивермектин за лечение на хора, силно токсичен е

bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 07.04.2020
100919
Чете се за: 01:04 мин.
Здраве

Българският Ветеринарен Съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти.

Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на проф. д-р Иво Петров в Сутрешния блок на БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19.

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина.

Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, заявяват от Ветеринарния съюз.

"Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози", заявават от БВС.

Д-р Димитър Яновски - председател на Български ветеринарен съюз София-град: Това е един препарат, който в момента е ветеринарно-медицински продукт, официално регламентиран и пуснат на пазара само за ветеринарно-медицинска употреба. Всички други негови евентуални приложения, особено при хора, категорично са опасни за здравето на хората, така че призоваваме гражданите да внимават и изобщо да не си позволяват да търсят или камоли да използват под някаква форма Ивермектин без лекарско предписание!

На редовния брифинг в МС днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски заяви, че в Австралия в момента изследват ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса.

"Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества" , заяви ген. Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в центъра на София
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в центъра на София
Ще изяде ли вирусът модернизацията на армията?
Ще изяде ли вирусът модернизацията на армията?