НОВИНИ

565 души са с коронавирус у нас, 8 са спешни медици

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:02, 07.04.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Здраве
Снимка: Десислава Кулелиева

24 нови случая на коронавирус в страната за последното денонощие. Така общият брой на потвърдените положителни проби у нас става 565. Това показват последните данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

201 от заразените са хоспитализирани, 26 от тях са в тежко състояние. Излекуваните са с трима повече - общо 42-ма. И тримата вече са изписани от Военномедицинска академия.

8 са вече спешните медици в столицата с положителна проба за коронавирус. Тази сутрин от щаба съощиха за още един служител от същата смяна, в която са работили останалите 7 заразени. По-късно днес ще излязат пробите на други четирима спешни медици, които са работили в друга смяна.

31 медици в страната са с положителна проба от началото на епидемията.

Катя Сунгарска - Спешна помощ - София: От тази бригада, която малко печално стана известна, последната проба вчера излезе, много се надявахме, че всичко ще е наред, но за съжаление и тя е положителна, така че при нас засега доказаните заразени вече са 8.

В Спешна помощ очакват доставката на 1000 бързи теста за скриниг на всички екипи. Ако днес се окаже, че има положителна проба и в другата смяна, тя ще бъде тествана по PSR методиката.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Даже не ми се иска да ви казвам каква е практиката в другите държави, защото ще ви прозвучи изключително вулгарно. Но в Италия трябва да припаднеш на работно място, за да те тестват.

Причината е известна - липса на тестове. От щаба съобщиха, че при установен недостиг в някоя от лабораториите в страната, какъвто сигнал имаше вчера от Бургас, ще бъдат пренасочвани тестове от запасите на ВМА и Националната референтна лаборатория.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: С тестовете въпросът вече е решен по следния начин - всяко изследване се заплаща 60 лева от НЗОК.

За целта лабораторията обаче трябва да има договор с касата. За последното денонощие у нас са изследвани 299 проби. От Спешна помощ имат призив към хората, които се свързват с тях.

Катя Сунгарска - Спешна помощ - София: Нека да бъдат максимално обективни към състоянието си или към състоянието на близкия, за когото звънят. Екипите ни не ходят защитени, те ходят защитени, само когато ни се подадат симптоми, които напомнят коронавирус.

От щаба съобщиха, че до Великден на този етап не се предвижда промяна на извънрединте мерки.

Днес отбелязваме деня на здравния работник. Да подкрепим медиците ни, които полагат неимоверни усилия в битката с болестта със смс - с текст DMS SOLIDARNOST на номер 17777.

И за един парадокс - след решението на парламента за замразяване на депутатските заплати от 1 април до края на извънредното положение, без заплата се оказаха и някои държавни служители - сред тях и представители на щаба.

Ген. Мутафчийски обяви, че без възнаграждение остава главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и дори на шега обяви, че започва кампания за събиране на помощи на доц. Кунчев. Не на шега обаче членовете на щаба ще отделят от заплатите си, за да го компенсират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащат пенсиите за април, над 1,2 млн. възрастни хора ще получат по 40 лв. за Великден
Изплащат пенсиите за април, над 1,2 млн. възрастни хора ще получат по 40 лв. за Великден
Евродепутати: Кремъл разпространява фалшиви новини
Евродепутати: Кремъл разпространява фалшиви новини