НОВИНИ

Проф. Иво Петров: Има ново предложение за лечение на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 06.04.2020
78884
Чете се за: 01:11 мин.
Здраве

В сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров обяви ново предложение за лечение на COVID-19. Новината е от няколко часа.

Проф. Иво Петров, Национален консултант по инвазивна кардиология: Това е едно антипаразитно лекарство, което се използва за краста - Ивермектин. Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100% резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията. Предполагам, че го има в България, използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната.

"Това е медикамент, който е познат. И както беше и с другите, които ги споменавахме, опитът за медикаменти, които имат друга класическа индикация, да бъде открита тяхна нова индикация като антивирусен ефект спрямо COVID-19. В медицината винаги е така", допълни професорът.

Трябва да има баланс полза-ефект-вреда. Тоест, търси се да има ефект, и ползата да е значително по-голяма от вредата.

Проф. Иво Петров, Национален консултант по инвазивна кардиология: В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем, аерозолите се разпостраняват на 8 метра, ако кашламе - на 4 метра, ако говорим - на около 2 метра. Има ексцентрични предложения - да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със исгурност трябва да носим маска.

Според професора Медицинският съвет генерира нещо много важно - един голям професионален документ, плод на усилието на всички професионални медицински дружества.

"Това, че съветът вече формално не съществува, не значи, че ние няма да продължим да работим в посока на това до колегите да достига най-актуалната информация. Продължаваме да бъдем в комуникация помежду си", категоричен беше професор Иво Петров.

Здравеопазването не е на пауза, тези които имат нужда от помощ, да я търсят навреме, призова проф. Петров.

Вижте още от разговора във видеото.

Ветеринари предупреждават: Не купувайте Ивермектин за лечение на хора, силно токсичен е

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български студент в Прага прави специални маски срещу COVID-19
Български студент в Прага прави специални маски срещу COVID-19
Села без банкомат - как пенсионерите получават пенсиите си?
Села без банкомат - как пенсионерите получават пенсиите си?