НОВИНИ

Парламентът гласува актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение

Надежда Василева
от Надежда Василева
07:22, 06.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Парламентът се събира извънредно, за да гласува окончателно актуализацията на бюджета и промените в Закона за извънредното положение.

В началото на заседанието народните представители ще разгледат и предложението на управляващите за замразяване на депутатските заплати на нивата от края на 2019 година.

Вчера в последния момент преди второто четене на закона в пленарната зала правната комисия прие важна поправка, свързана с мярката 60:40. Досега се предвиждаше държавата да изплаща 60% от заплатите на работници, които в противен случай ще бъдат съкратени. От вчера в решението на правна комисия, което вероятно ще бъде потвърдено и в пленарната зала, се предвижда държавата да приеме и осигуровките, така че работодателите ще трябва да плащат само 40% от заплатата.

Също така с промените, които предстои да бъдат гледани в пленарната зала, се дават възможности за кредити за малки предприятия до 100 000 лв, съшщо за безлихвени кредити за самонаети лица до 1500 лв. месечно.
Предвижда се и намаляване на някои от глобите, които бяха въведени в Закона за мерките по време на извънредното положение - например, за разходка в парка глобата ще бъде от 300 до 1000 лв., а не 5000 лв, както е досега. Запазва се обаче на 5000 лв. санкцията за нарушаване на карантината.

Депутатите предвиждат да се откажат от партийните субсидии за времето на извънредното положение.

С промяната, свързана с актуализацията на бюджета, се предвижда увеличаване на максималния размер на дълга, който може да бъде поет през тази година до 10 млрд лв.

Безспорно обаче ще има спорове и по първата точка от дневния ред, свързана със замразяването на депутатските заплати. Идеята, която ГЕРБ предлагат, е те да бъдат замразени на нивото до декември 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се и Япония да обяви извънредно положение заради коронавируса
Очаква се и Япония да обяви извънредно положение заради коронавируса
531 случая на COVID-19 у нас
531 случая на COVID-19 у нас