Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

от БНТ
16:10, 08.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
корнелия нинова министър стоянов лъже манипулира
Слушай новината

Министър Стоянов лъже и манипулира, заяви в становище до медиите бившият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод твърдения на ресорния служебен министър Никола Стоянов. Тя отрича да е имало чистка в Министерството на икономиката и държавните дружества. Нинова напомня, че служебният кабинет също има своите отговорности.

В разпространението до медиите становище Корнелия Нинова заявява:

1. От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси.

2. В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега.

3. Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия.

Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена.

4. Що се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка?

Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков: Надявам се да участвам на Олимпиадата през 2024 година
Божидар Саръбоюков: Надявам се да участвам на Олимпиадата през 2024 година
Феновете на Левски изкупиха билетите за реванша с Хамрун
Феновете на Левски изкупиха билетите за реванша с Хамрун