НОВИНИ

Икономическото министерство ще отпуши износ на оръжие за 1 млрд. лева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:26, 08.08.2022 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Икономическото министерство ще отпуши износа на оръжие за 1 млрд. лева. Това обяви ресорният служебен министър Никола Стоянов, който представи екипа си.

По думите му, през последните седем месеца са уволнени много хора от икономическото ведомство, а други са назначени без конкурс. Министърът смята да промени борда на най-голямото дружество в сферата на икономиката - Държавната консолидационна компания.

В министерството на икономиката са се натрупали между 230 и 240 преписки с искане за експорт на оръжие за над 1 млрд. лева, показва анализа на служебния министър.

"Проблемът не е само, че не е спазен законът и те чакат, и бизнесът е блокиран и не може да работи, което само по себе си е сериозен проблем. В последните дни разбирам, че компаниите получават вече и фактури за неустойки. Въпреки че това е бомба, ако трябва ще гръмне в ръцете ми, но аз ще подкрепя бизнеса", каза министър Стоянов.

За да бъдат одобрени преписките, ще бъдат две междуведомствени комисии, първата от които в петък.

"Просто ми е много болно като видя такова нещо и то заради някой чиновник, който не знам поради каква причина не си е мръднал пръста, за да се стига дотам", каза той.

Служебният министър не отрече, но и не потвърди информацията на бившия директор на оръжейния търговец "Кинтекс" Александър Михайлов, че България е изнесла над 4000 тона оръжие за Украйна през Полша. По думите му и в новите искания най-вероятно има искания за експорт по подобна схема.

"В случая просто ще свърша работата на предишния министър, която той нарочно не е свършил, аз няма как да не я свърша, така че после като правят статистиката, колегата Михайлов, да ги пише и тия на сметката на Корнелия направо", допълни Стоянов.

Министърът сигнализира още, че в Министерството на икономиката се е водела политика в разрез със законовите изисквания и по отношения на хората.

"В администрацията на Министерството на икономиката през последните седем месеца са уволнени 72 човека, което е доста над 10% от целия екип. По-интересна е ситуацията в публичните дружества, чийто принципал е министърът на икономиката. Там от 18 дружества - в 14 са сменени всички или голяма част от управителните съвети. Огромната част от хората, които са махнати, са били с конкурс или с мандат години напред, а всички назначени са без конкурс", каза министърът.

Никола Стоянов, който също е сред махнатите от бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова каза, че ще маха хора, само ако не си вършат работата. Самият той е подал заявление и за назначаването на още трима души в борда на директорите на Държавната консолидационна компания, в чийто предели е ВМЗ и "Кинтекс".

"За мое съжаление, изпълнителният директор на ДКК беше тук при мен в петък, обеща съдействие, пълномощно даде да се пуснат вписванията. След срещата с мен слезе долу в деловодството и си е оттеглила пълномощното и след като ние подадохме за още трима човека, тя го е оспорила", съобщи Стоянов.

От пресцентъра на БСП разпространиха изказване на бившия вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова. В него тя отрича напълно, че е имало чистка в Министерството на икономиката и държавните дружества.

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

"Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратното. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители", пише Нинова.

По думите ѝ нарочно не е свикана междуведомствена комисия за одобряване на износа на оръжие.

"Що се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка?", пише Нинова

Нинова напомни също, че служебният кабинет също има своите отговорности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още два български университета влязоха в европейски консорциуми
Още два български университета влязоха в европейски консорциуми
Латвийската федерация по гимнастика ще решава проблема с Елисавета Полстяная
Латвийската федерация по гимнастика ще решава проблема с Елисавета Полстяная