НОВИНИ

Хърватският парк "Кърка" привлича туристи от цял свят с природните си богатства

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:00, 08.08.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

В един от най-известните паркове в Хърватия - "Кърка", защитата на природното богатство е основна задача за хората и държавата.

Зеленото не е клише, не е мода, зеленото е чистота, възпитание, начин на мислене. В Хърватия мислят точно така. Националният парк "Кърка" привлича туристи от цял свят. Привлича и партньори от пет европейски страни. Така за два и половина милиона евро, 60% съфинансирани от Европейския съюз, в Хърватия изпълват със съдържание думите "с мисъл за природата".

"С този проект ние се опитваме да увеличим качеството на наблюдението на водата на река Кърка и ето защо ние поставихме в езерото Висовац оборудвано със сензори устройство, за да ни помогне да получим точни данни за качеството на водата на дневна база", коментира Катя Жупан - ръководител "Връзки с обществеността" в "Кърка нешънъл парк".

Дърветата се оглеждат в кристално чистата вода, а тя потрепва леко. Погледът се спира там в далечината върху малък остров - точно в средата на езерото Висловац.

"Това е остров Висовац. Управлява се от францисканската католическа общност. На посетителите им е много интересно като дойдат и видят този остров", разказа Катя Жупан.

На брега безшумно акостира електрическа лодка.

"Закупихме тези две електрически лодки, за да запазим качеството на реката с намаляване на замърсяването. Съжителството между човека и природата тук има дълга традиция. Много е важно за нас да имаме добра връзка с местната общност и да използваме национален парк Кърка като център за развитие на този регион. Защото милиони туристи от страни по целия свят идват тук. И е важно за тях да имат качествена туристическа инфраструктура, която може да бъде разработена с местната общност", каза Катя Жупан.

А за местната общност има допълнителни работни места. Лодката ни отвежда в нова част и сякаш нов свят от парка. Разходката преминава и през миналото с разказ за живота някога, когато с лодки или коне докарвали царевицата в мелниците, задвижвани от водата. Леко шумолене ни връща в реалността - 7 водопада показват мощ и красота. А в тях и около тях кипи живот.

А "запазим" е дума с мисъл за бъдещето без клишета.

Милена Кирова/Владимир Богдански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампания срещу дезинформацията
Стартира кампания срещу дезинформацията
20-годишен блъсна с колата си две 10-годишни на тротинетка във Вършец
20-годишен блъсна с колата си две 10-годишни на тротинетка във Вършец