НОВИНИ

Корнелия Нинова: Няма да отстъпим от добавките от 120 лв. за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите

Двете заедно са абсолютно възможни, смята лидерът на БСП

корнелия нинова отстъпим добавките 120 пенсионерите преизчисляване пенсиите
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 08.09.2021
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Искаме да сме ясни каква е позицията на "БСП за България". Ще започна по-отдалече. Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние - четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. И още:

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар.

Второ: Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения.

Трето: Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

И второ решение - трайно и занапред и след декември - да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв. Това са решения, приети на две гласувания и категорични за парламентарната практика - приети са.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма. Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства.

Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец:

"Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5% ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре". Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем.

И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лв. Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време.

Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антикризисна заради ковид, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет. И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха Бойкоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и управлявай. Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество. Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни.

Апелираме към всички - за спокойствие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенските болници увеличиха леглата за пациенти с коронавирус
Русенските болници увеличиха леглата за пациенти с коронавирус
4 българки се класираха за втория кръг на турнира по тенис за жени от ITF във Варна
4 българки се класираха за втория кръг на турнира по тенис за жени от ITF във Варна