НОВИНИ

Пак скандали в НС: Депутатите върнаха бюджета на ДОО в бюджетна комисия

Николай Минков
от Николай Минков
15:52, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 08:30 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден скандали за пари в парламента. И за втори ден депутатите не успяха да гласуват бюджета на Държавното обществено осигуряване.

До скандалите се стигна след като председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански се опита да обедини в едно двете взаимно изключващи се предложения, гласувани от депутатите вчера по актуализацията на бюджета на ДОО.

То предвижда допълнително 120 лв. към пенсиите от 1 октомври до края на годината, като антикризисна мярка и индексация на пенсиите с 1,3 коефициент осигурителна тежест, както и повишаване на минималната пенсия на 370 лв. и на максималната - на 1500, но от 25 декември.

След цяла нощ сметки във финансовото министерство, които продължиха и днес в парламента, се стигна до компромисен вариант, който бе предложен в пленарната зала.

От "Демократична България" поискаха почивка, за да може парламентарните групи да се запознаят с новата план сметка, но и след нея в пленарната зала нямаше консенсус, поради което Любомир Каримански поиска спиране на заседанието и свикване на бюджетна комисия, която обстойно да огледа новите разчети.

От БСП предупредиха, че всеки опит да се прекроят двете предложения ще срещне отпора на левицата.

Георги Свиленски - БСП каза: "Защо успяхме само за 24 да излъжем няколко пъти българските пенсионери. Колко комисии ви трябват да направите, за да излъжете българските пенсионери, които вече знаят, че имат 120 лв. и 370 лв. минимална пенсия. Краят на този НС е дошъл и няма нужда да правите агонията още по-голяма".

От ГЕРБ обвиниха "Има такъв народ", че минира финансите на бъдещото редовно правителство.

Тома Биков каза: "В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата. Вие сте виновни и президентът, който може да внесе всички антикризисни мерки с решение на правителството".

От партията на Трифонов контрираха, че патова ситуация е по вина на системните партии

Тошко Йорданов каза: "Г-н Биков си позволи да говори откровени лъжа. При положение, че вчера ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант, в който приеха три различни неща. И в момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, Биков, държавата отива към стена, в която вия я засилихте, тъй като сте некадърни, когато управлявахте и когато не управлявате.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" заподозряха опит за бламирането и на държавния бюджет от партиите на статуквото, който трябва да се гледа след ден.

Мая Манолова каза: "Стотици хора, представители на хотелиерския, транспортния бранш и туристически фирми стоят пред НС. Новите ограничителни мерки ги удрят тежко. Проблемът е, че очакването и на туристическия и на транспортния бранш, ако има ограничителни мерки, да има компенсации, което сме заложили в актуализацията на бюджета".

От ДПС призоваха за разум и предложиха начин за разплитане на казуса.

Йордан Цонев каза: "И аз не смята, че тук трябва 40 човека да стават и да се упражняват процедурни хватки. Предлагам прекратяване на заседанието. Свикване на бюджетна комисия да си изясним кой от вариантите е възможен да бъде приет. Няма нужда, вие и пенсионерите, тая агитация и ние можем да си я направим".

След заседанието на бюджетната комисия финансовият министър обясни, че може да осигури 300 млн., които биха стигнали само ако се отложи индексацията на пенсиите за декември.

"Ако се приеме в зала това, което комисията прие. Това е допълнителен разход над този, който беше предвиден в първоначално внесения проект от 115 млн., които могат да бъдат покрити от идентифицираните допълнителни преходи", уточни Василев.

Предложението за добавки и увеличение на пенсиите от 1 октомври ще струва 751 млн. лв., с които фиска не разполага.

Гласуването на бюджета ще продължи в пленарна зала утре.

Ето още от размяната на реплики в НС:

"Предлагам бюджетната комисия да проведе извънредно заседание и днес и след решение да ви докладва резултата от това заседание", каза Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ".

"Стотици хора, представители на хотелиерския, транспортния бранш и туристически фирми стоят пред НС. Новите ограничителни мерки ги удрят тежко. Проблемът е, че очакването и на туристическия и на транспортния бранш, ако има ограничителни мерки, да има компенсации, което сме заложили в актуализацията на бюджета", каза Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Госпожо Манолова да не смесваме протестите с това, което правим два дни. Господин Каримански защо успяхме само за 24 часа да излъжем няколко пъти българските пенсионери?... Колко комисии извънредни ви трябват, за да излъжете пенсионерите, които вече знаят, че има 120 лева, че има 370 минимална пенсия. Краят на това НС е дошъл, никой няма да ви прости лъжата и лицемерите, ако промените това, което гласувахме вчера", каза Георги Свиленски от "БСП за България".

"Аз ви казах миналата седмица, че ще ви удари токът, сега токът ви тресе. Това е един начин, по който това да спре. Просто извадете темата от контакта, защото минирате работата на следващото правителство... В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата. Вие сте виновни и президентът, който може да внесе всички антикризисни мерки с решение на правителството", каза Тома Биков от депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Г-н Биков вие си позволявате да говори откровени лъжа. След като ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант, в който приеха три различни неща. И в момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, Биков, държавата отива към стена, в която вие я засилихте, тъй като сте некадърни, когато управлявахте и когато не управлявате", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Към този момент най-доброто решение е да се свика по реда на правилника бюджетна комисия, защото долу не беше свикана по реда на правилника. и аз не смятам, че тука 40 човека трябва да се упражняват в процедурни хватки. и мисля, че и вие не го искате това. така че предлагам прекратяване на заседанието. Свикване на бюджетна комисия да си изясним кой от вариантите е възможен да бъде приет. Няма нужда, вие и пенсионерите, тая агитация и ние можем да си я направим", каза Йордан Цонев - депутат от ПГ на ДПС.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски си върна Драган Михайлович
Левски си върна Драган Михайлович
Представители на заведения и хотелиери излязоха на протест заради ковид мерките
Представители на заведения и хотелиери излязоха на протест заради ковид мерките