НОВИНИ

Представители на заведения и хотелиери излязоха на протест заради ковид мерките

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:37, 08.09.2021 (обновена)
7193
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на браншови организации на заведенията блокираха за няколко часа центъра на София днес. Недоволството им бе под надслов “Свобода за бизнеса”.

Към работещите в заведенията се присъединиха ресторантьори, хотелиери, както таксиметрови шофьори и доставчици, хора от туристическия бранш и от детски парти центрове, които от вчера също нямат право да работят. Имаше дори и булки.

Протестът е срещу наложените ограничения и мерките срещу коронавируса.

Събралите се са против въведения вечерен час за заведенията, защото по този начин остават без доходи. Ако исканията им не бъдат чути, планират блокада на всички възлови пътни артерии в страната на 28 септември.

Протестиращите поискаха и оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.

Още в началото на протеста към него се опитаха да се присъединят депутати.

Протестиращите обаче не ги допуснаха и им казаха да се върнат обратно в Народното събрание и там да ги подкрепят.

"Не ви ли е срам", попита протестиращ Тошко Йорданов.

"Вижте, по принцип, когато се протестира, е хубаво някой да дойде да чуе за какво става въпрос", отговори Йорданов.

"Част от това, което говорят, от много време насам са прави", каза Филип Станев. На въпрос, че май не ги искат - той отговори: "Всеки има право на гражданска позиция, на мнение. Тук не става въпрос за лично харесване или за някакви симпатии други".

"Не ви чувстваме като част от нас, защото вие по всякакъв начин не защитихте интереса на младите хора", каза друг протестиращ.

"Хубаво, тръгваме си. Дойдохме да ги поканим", отговори Мая Манолова.

"Аз разбирам, че има кампания и трябва да се прави ПР, но не на наш гръб", категоричен бе Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Днес хората от бранша не излязоха на улицата, за да искат обезщетение и помощи, единственото което поискаха е, да бъдат оставени да работят.


"Моите работници, моите служители, хората, които изплащат кредити, хората, които гледат болните си родители, деца, студентски заеми - това е вече втора година, втора година ние не можем да упражняваме правото си на труд. Ако трябва с ПСР-и, с всичко каквото трябва, но да имаме възможност да работим. Ние нямаме тази възможност", каза певецът Константин, който е и собственик на нощно заведение.

"Пея в пиано бар, но както знаете вече не ни дават да работим, което не е справедливо, как така някой могат да работят, други - не. Всеки път ние го отнасяме нощните заведения. Просто ни дойде до гуша", смята певицата Ася.

От вчера нямат право да работят и детските парти центрове, въпреки че работното им време е пред деня, затова на протеста имаше и техни представители.

"Ние сме затворени на 100 % и нямаме право да работим, нито на 20, нито на 30, нито на нищо. Даже не можем да работим и ваксинирани, персоналът е ваксиниран и нямаме право да работим въпреки това нещо?"

Блокадата е в центъра на София затрудни движението за няколко часа, част от минувачите подкрепиха демонстрацията, други смятат мерките за адекватни.

По -рано най-големите браншови обединения от сферата на туризма в България подписаха меморандум за сътрудничество и създадоха национален кризисен щаб за преодоляване на негативното влияние от от COVID-19 и от въвеждането на ограничителни мерки.

СНИМКИ: Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак скандали в НС: Депутатите върнаха бюджета на ДОО в бюджетна комисия
Пак скандали в НС: Депутатите върнаха бюджета на ДОО в бюджетна комисия
Петър Величков: Може да има два конгреса
Петър Величков: Може да има два конгреса