НОВИНИ

Корнелия Нинова: Възстановяваме и модернизираме индустриалната зона на Видин

корнелия нинова възстановяваме модернизираме индустриалната зона видин
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 07.06.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Възстановяваме и модернизираме индустриалната зона Видин. Инвестициите и развитието на производство тук е ключово за Северозападна България". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията във Видин, където посети индустриалната зона. Тя е разположена на брега на Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 Видин - Калафат, на 30 километра се намира пунктът със Сърбия.

По думите ѝ географското положение благоприятства за бързи транспортни връзки с Европа.

"Част от инфраструктурата на зоната е изградена през 1991 година. Години безхаберие са я амортизирали. Изготвихме мащабен план за нейната модернизация, ремонт и изграждане на нова пътна, водна и електрическа инфраструктура", допълни Корнелия Нинова.

Тя уточни, че към зоната има интерес от немски инвеститори, които търсят място за фабрика за производство на части за автомобили, сградна и отоплителна техника, спортни лодки.

"В разговори сме с Министерството на земеделието да разширим зоната с два терена, които са публична държавна собственост. Финансирането може да се направи по два начина - или от средства по Плана за възстановяване и устойчивост, или от оперативните програми", добави вицепремиерът.

Корнелия Нинова постави акцент на това, че за пръв път правителство на България договаря половината от парите по всички оперативни програми да отидат в Северозапада.

"Ние подготвяме проектите и стартираме възможно най-бързо. Години наред само се констатира колко изоставащ е регионът и се демонстрира загриженост. Сега е време да се свърши работа и ние сме готови за това - да се създадат работни места, да има високи доходи за хората, да се върнат младите и районът да се съживи", каза още Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела и Стефани Стоеви допуснаха загуба на старта в Джакарта
Габриела и Стефани Стоеви допуснаха загуба на старта в Джакарта
Задържане под стража и домашен арест за братята, нападнали лекари в Самоков
Задържане под стража и домашен арест за братята, нападнали лекари в Самоков