НОВИНИ

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" откри спътник на най-далечната звезда

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 20.08.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" за пореден път засне най-отдалечената звезда, откривана някога, и разкри, че тя може би не е сама, съобщи "Science Alert".

В съобщение за пресата НАСА отбеляза, че Уеб е разкрил в още по-големи подробности от невероятната, древна звезда Еарендел, която беше открита чрез космическия телескоп Хъбъл миналата година и наречена на второстепенен герой от вселената на "Властелинът на пръстените".

По този начин учените направиха още едно интригуващо откритие: далечната звезда, за която се смята, че се е родила през първия милиард години след Големия взрив, може би има спътник.

Повече от два пъти по-гореща от нашето Слънце и милион пъти по-ярка, Еарендел - което на староанглийски означава "утринна звезда" - е толкова гореща, че всъщност е синя. При последните си измервания обаче Уеб откри нещо странно: неочакван пик в дължината на вълните, който може да показва, че до нея има по-хладна червена звезда.

Според Брайън Уелч от НАСА Годард, много по-логично е свръхгорещата звезда да е част от двойка с по-хладна звезда. Астрономите не очакваха да открият доказателства за спътник на Еарендел толкова скоро. Както отбелязва Научният институт в Балтимор, последните снимки изглежда показват точно това.

"Повечето масивни звезди, за които знаем, имат спътник, така че очаквахме да видим някакво доказателство за това за Еарендел", каза Уелч. "Но по-често се случва едната звезда да е много по-слаба от другата, така че очаквахме да се наложи да потърсим малко повече, за да открием доказателства за спътник."

Изкривена перспектива

Разположено в далечна, далечна галактика - по-точно в Дъгата на изгряващото слънце, на около 12,9 милиарда светлинни години от нас - откриването на самата Еарендел е безпрецедентно и поради начина, по който Хъбъл и Уеб са успели да го "видят".

"Както Хъбъл, така и Уеб успяха да открият Еарендел благодарение на щастливо стечение на обстоятелствата в масивната галактика и подредбата на космическите тела, отбелязва НАСА в последното си съобщение. „

"Галактическият куп, намиращ се между нас и Еарендел, е толкова масивен, че изкривява тъканта на самото пространство, което предизвиква ефект на увеличение, позволяващ на астрономите да гледат през купа като през лупа."

Както и да го погледнем, Еарендел е невероятен и очевидно съдържа още повече загадки, отколкото се вижда на пръв поглед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красиво изпълнение на Хулиан Алварес донесе минимален домакински успех на Сити срещу Нюкасъл
Красиво изпълнение на Хулиан Алварес донесе минимален домакински успех на Сити срещу Нюкасъл
Новак Джокович победи Александър Зверев за място на финала в Синсинати
Новак Джокович победи Александър Зверев за място на финала в Синсинати