НОВИНИ

Коста Илиев: Да се надяваме, че ще спечелим два мача в групите на Евробаскет 2022 и ще отидем в Берлин

коста илиев надяваме спечелим два мача групите евробаскет 2022 отидем берлин
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 04.09.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев застана пред камерата на БНТ, за да коментира представянето на българския национален отбор на Евробаскет 2022, както и всичко случващо се около шампионата.

Илиев категорично определи шампионата като "най-силния за всички времена" в историята заради наличието на много състезатели от НБА, както и фактът, че цели 6-7 отбора могат да се борят за титлата.

"Определено това е най-силният шампионат за всички времена. Всички звезди от НБА, които са здрави са в отборите си. Това видяхме и с испанския, и с турския отбор, а да не говорим за Франция, Литва, Словения и така нататък. Фаворитите за първото място са поне 6-7, а за медалите 12-13. Всичко е възможно да се случи до края на това първенство", започна Илиев.

Бившият баскетболист не пропусна да коментира и представянето до този момент в турнира на отбора на България, който започна участието си с две поражения срещу отборите на Турция и Испания.

"На фона на това ниво на първенството нашият отбор изглежда много добре особено в нападение. Ако оставим настрана двамата лидери, Дий Бост и Сашо Везенков, имаме поне още 6-7 играчи, които могат да поемат отговорността в нападение и да бъдат водещи реализатори в отбора. Това, което можем да направим е да вдигнем нивото на игра в защита. Обикновено досега го правихме, но не знам защо не се получава на това първенство. Имаме обаче още време и мачове, а тенденцията в играта на отбора е положителна. Да се надяваме, че ще спечелим два мача и ще отидем в Берлин", заяви Коста Илиев.

Накрая спортният директор на ФИБА Европа говори и за шансовете на България да организира в бъдеще Европейско първенство по баскетбол.

Шансовете ни са много сериозни, ако ние пожелаем да организираме Европейско първенство. В момента имаме много хубави зали, така че можем да си позволим организацията. Спортният и емоционалният елемент са много положителни. Има също така проучвания, че организирането на подобни първенства е много успешно в икономически план за страната домакин. С всички тези аргументи може да се седне да се проведат разговори, но трябва да има и политическа воля.

Автор: Мартин Гошев

Какво пък сподели специалният пратеник на БНТ в Тбилиси Мартин Гошев вижте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превалявания в следобедните часове в планинските райони на Западна България
Превалявания в следобедните часове в планинските райони на Западна България
Възстановка в село Тополи показва българската армия от Аспарух до наши дни
Възстановка в село Тополи показва българската армия от Аспарух до наши дни