НОВИНИ

Костадин Паскалев откри конференция на левите организации

костадин паскалев откри конференция левите организации
Снимка: Архив - Десислава Кулулиева
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 19.01.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
Слушай новината

Координационният съвет на инициативата „Обединена левица“ провежда в Пловдив конференция по темите за предизвикателствата пред левите сили, секторните политики, а също и за левия подход към реформите за преодоляване на неравенствата и гарантиране на справедливостта.

Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата, коментира Костадин Паскалев, медиатор на събитието и член на НС на БСП. По думите му ако се стигне до кабинет, това ще е нарушаване на всички принципи.

Идеята за започване на разговора за обединение вляво възникна на базата на последните четирите парламентарни избори, които показаха, че левицата е загубила почти три четвърти от поддръжниците си за 1,5 - 2 години, коментира Паскалев. Според него увеличаването на подкрепата може да бъде постигнато с ляво обединение.

Дискусията, която предстои, ще стигне до решение за създаване на правни предпоставки партиите да създадат коалиция помежду си, отбеляза той. Паскалев допълни, че след конференцията ще предложат и на БСП да се включат. Ще видим дали Корнелия Нинова ще предпочете коалиция с левите партии или с ГЕРБ, каза още Паскалев. Според него едно такова обединение може да донесе на левицата 10% по-висок резултат на следващи парламентарни избори.

На конференцията левите партии и сдружения поставят началото на дебат за създаване на съвременна лява програма за бъдещето на България.

Конференцията е продължение на кръглата маса „Лява България – идеи, политики и перспективи“, която постави началото на ново ляво обединение в България. В нея участват представители на БСП, АБВ, „Изправи се.БГ“, „Движение 21“, „Нормална държава“ и др.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Кирилов получи приза за "Гол на полусезона" в ЦСКА 1948 (Видео)
Радослав Кирилов получи приза за "Гол на полусезона" в ЦСКА 1948 (Видео)
Новият германски министър на отбраната Борис Писториус положи клетва
Новият германски министър на отбраната Борис Писториус положи клетва