НОВИНИ

Коя е възможната дата на парламентарния вот?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:10, 03.09.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Експертно мнение за възможната дата на парламентарния вот. Експертът по конституционно право доктор Симона Велева коментира за "По света и у нас", че е възможно президентът да забави указа за разпускане на 46-ото Народно събрание след 22 октомври, но не е редно.

Конституцията предвижда срок за свикване на Народното събрание, но не и за срок за неговото разпускане именно, за да може да има повече варианти, допълни Симона Велева.

Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?

"Указът, с който разпуска Народното събрание е този, с който ще насрочи изборите и те трябва да са не по-късно от два месеца след разпускане на НС, за да има точно ясно фиксирана дата. Ако президентът разпусне идната седмица парламента, в случай че БСП върнат мандата на 7-и и например го разпусне на 10-и, има вариант изборите да са на 7 ноември. Ако го разпусне обаче следващата седмица, тогава може изборите вече да са две в едно, за което Конституцията не предвижда пречка, могат да са две в едно изборите", заяви експертът по конституционно право д-р Симона Велева.

Според Велева президентът може да задържи разпускането на парламента и с още една седмица и парламентарният вот да съвпадне с балотажа на 21 ноември. Най-важното според нея е срокът да бъде разумен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-хладно на Северното Черноморие - термометърът показа 21 градуса
Най-хладно на Северното Черноморие - термометърът показа 21 градуса
Стоилов: Надявам се бързо да намерим истинското си лице
Стоилов: Надявам се бързо да намерим истинското си лице