НОВИНИ

Крадци задигат СИМ картите от разговорните устройства в асансьорите

bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 11.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Регионални

От няколко месеца във Варна вандали отмъкват СИМ картите от разговорните устройства в асансьорите на жилищните блокове. Така хората остават без паник бутон и в случай на повреда не могат да се свържат с техниците. Освен картите, крадците прибират и акумулаторите, необходими при спиране на електричеството.

Заради зачестилите кражби на СИМ карти, от фирмите за поддръжка на асансьори намалили лимита им под 20 лева, за да ограничат финансовите си загуби. По-притеснителното е, че откраднатите от асансьорите СИМ карти могат да се използват от телефонни измамници.

Светослав Методиев, управител на асансьорен сервиз: Те са освободени към всички номера и могат да се обаждат. Затова сме сигнализирали и в районното управление на МВР.

Изискването за поставяне на паник бутони в асансьорите е от 2016 година. Целта е при повреда хората, блокирани в асансьора, да осъществят бърза връзка с техниците.

При по-новите устройства паник бутоните светят обикновено в синьо или оранжево. Ако някой от живеещите забележи липсата на тази светлина, трябва да сигнализира фирмата за поддръжка на асансьора.

Светослав Методиев: И много рядко са се обаждали да кажат тук нещо не е наред, елате да го видите. Така че хората не обръщат много внимание.

В новите асансьори мобилните телефони нямат обхват. Ако паник бутонът не работи, в случай на повреда, реална е опасността човек да остане блокиран в малката кабина с часове

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха грипната ваканция в област Русе
Удължиха грипната ваканция в област Русе
Габровска фирма създаде защитни облекла срещу COVID-19
Габровска фирма създаде защитни облекла срещу COVID-19