НОВИНИ

Край на вечния длъжник. ГЕРБ и Патриотите със законови промени

вечния длъжник герб патриотите законови промени
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 25.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат премахване на правната фигура на така наречения вечен длъжник, който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията си към своите кредитори.

Идеята на управляващите е оформена като предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите, което още днес ще бъде депозирана в деловодството на парламента.

Новите текстове предвиждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци, освен в случаите, в които вземанията произтичат от непозволено увреждане.

"Ние защитаваме добросъвестния длъжник. Нещо, което от самото начало искахме. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на претенция по съдебен ред, или по друг начин, да искат събирането на това вземане", аргументира предложението Искрен Веселинов от ВМРО.

"Добър ден за българската демокрация. Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една не малка част от българите", смята той.

Веселинов обяви още, че депутатите от групата ще продължат работата си по изготвянето на законопроект, уреждащ личния фалит.

"Тази тема е важна за нас и трябва да ѝ се обърне особено внимание", подкрепи идеята Красимир Ципов от ГЕРБ.

В помощ на инициативата се обяви и евродепутатът то ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"За съжаление България е единствената държава-членка на ЕС, която няма правна регламентация, слагаща край на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, каквато има в някои държави-членки, нямаме и потребителска несъстоятелност", коментира той пред БГНЕС.

Според Радев е нормално, след като държавата е въвела 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания, такава да има и за физическите лица.

"Дори като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат. Това не е нормално да става в държава от ЕС в 21 век", категоричен е той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В COVID криза, ООН с доклад: Нараства употребата на наркотици
В COVID криза, ООН с доклад: Нараства употребата на наркотици
Венци Стефанов: Филип Кръстев впечатли Манчестър Сити и с английския си
Венци Стефанов: Филип Кръстев впечатли Манчестър Сити и с английския си