НОВИНИ

Кредитополучател открива, че застраховката му "Живот" е невалидна, въпреки че банката си тегли вноски

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:37, 31.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

По зрителски сигнал - кредитополучател случайно открива, че застраховката "Живот" по кредита му е невалидна, въпреки че всеки месец банката си изтегля сумата по вноската. Дава ли законът еднакви права на банките и клиентите им?

Преди четири години Лилия Стоянова тегли потребителски кредит като сключва и задължителната в такива случаи застраховка "Живот".

"Наложи ми се операция и реших да проверя застраховката. Оказа се, че преди 13 месеца е прекратено плащането и поради тази причина ми е прекратена застраховка "Живот", обяснява Лилия.

От сметката ѝ обаче всеки месец банката е теглила вноската за застраховката.

"Имам извлечения от банката и е видно, че парите са взимани от моята сметка".

След поредица от разговори с банката става ясно, че е допусната техническа грешка. Това казва банката и в отговора си до нас.

По някаква причина, след като вноската се удържа, тя е връщана в сметката на потребителя. В продължение на повече от година банката не уведомява клиента за проблема. Според адвоката по застрахователно право Деян Николов по закон банката има задължение да уведомява клиента при промени, касаещи застрахователния договор, включително при проблем с премията.

"Проблемът е, че в закона не е описано каква е последицата, ако банката не изпълнява тези свои задължения и ако се окаже, че застрахователният договор е бил прекратен по нейна вина и нейно бездействие поради това, че тя не е внасяла застрахователната премия, която клиентът всеки месец е заплащал на нея, тогава не е описано в закона какво се случва", каза Деян Николов - адвокат по застрахователно право.

"Моите наследници щяха да бъдат натоварени с кредита, въпреки че аз много акуратно съм си плащала за това удоволствие", коментира Лилия Стоянова.

Така, според адвокат Николов, законът създава ситуация, при която дори да е доказано, че застраховката е прекратена по вина на банката, тя може само да бъде глобена като това не променя факта, че наследниците трябва да доизплатят кредита.

За да бъдат равнопоставени клиентите и банката, смята юристът, законът трябва да се промени.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диско легендата Прешъс Уилсън ще изненада жителите и гостите на Бургас в новогодишната нощ
Диско легендата Прешъс Уилсън ще изненада жителите и гостите на Бургас в новогодишната нощ
Българските щанги направиха равносметка на отминалата година
Българските щанги направиха равносметка на отминалата година