НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Най-накрая се вижда светлина в тунела на икономическата ситуация

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 08.07.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Знам, че борейки се за по-добри постижения, ние се ангажираме да работим заедно за преодоляване на трудностите. Това каза в началото на речта си по време на откриването на срещата на "Три морета" в София директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя коментира три основни акцента - икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата "Три морета" и как МВФ може да помогне на тази инициатива.

Най-накрая се вижда светлина в тунела - това се дължи на смелостта на политиките в региона и светлината е по-силна за страните, участваща в инициативата "Три морета", подчерта Георгиева.

Очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите страни, допълни тя.

Ролята на инициативата "Три морета" има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион, а това може да има ефекта на мултипликатора и в дългосрочен план стимулира растежа, обясни директорът на МВФ.

Разглеждаме региона като такъв, който интегрира зелени инвестиции за подобряване на климата, обясни Георгиева.

Тя акцентира и на големия ангажимент към дигиталната свързаност.

Пандемията ни научи как недостатъците в здравната система и образованието ни държат като заложници и нашият регион не е изключение от това. Планираме да заделим по-голям дял инвестиции за наука и образование, което означава дигитализация на училища, здравни системи... Но не бихме свършили работа без инвестиции в научно-изследователската дейност, където изоставаме, каза още Георгиева.

Тя обясни, че МВФ разполага с инструмент за оценка на инвестициите, инструмент, който изчислява адаптирането към климата, както и един инструмент за финансова подкрепа, който ще стимулира икономиката в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха трима животновъди заради злоупотреби с евросредства
Задържаха трима животновъди заради злоупотреби с евросредства
Два варианта за увеличение на пенсиите готви служебният кабинет
Два варианта за увеличение на пенсиите готви служебният кабинет