This is a modal window.
На 22 ноември, в Русе, се очаква да отвори врати кризисната трапезария към Българския червен кръст. За втора поредна година обаче социалната кухня ще работи в условията на пандемия. Хората в нужда ще получават топъл обяд без да се изисква зелен сертификат.
"Те отново ще получат топла храна, напитки, сандвичи, консервирани храни, хляб и други храни от първа необходимост, за да имат запази за поне за около 1 седмица", обясни председателят на Българския червен кръст - Русе Антоанета Ябанозова.
Тя поясни, че получаването на топлата храна ще бъде веднъж седмично, понеже хората ще бъдат разделени на групи, за да се запази техният живот и да не бъдат поставяни в риск от заразяване.
Изискването за зелен сертификат ще важи само за служителите и доброволците, не и за нуждаещите се, които ще влизат по един в кризисната трапезария.
Всеки, който има нужда от храна, може да я получи всеки ден между 12 и 14 часа.
През седмицата са извършени мобилни обходи, които са открили около 15 души в нужда.
Екип на БНТ също се присъедини към обиколката и така се запозна с 61-годишния Иван Иванов. Откриват го свит на една от пейките във фоайето на автогарата в Русе. Преди месец е счупил крака си и трудно се придвижва. Няма къде да се подслони, защото бил принуден да продаде жилището си заради заем, който трябвало да изплати. През зимата живее в приюта, а през лятото спи, където намери.
На въпрос има ли някого, при когото да отиде, мъжът отговаря така:
"Не мога да притеснявам хората. Имал съм и съпруга и деца имам, но не мога да ги притеснявам, нямам това право", разказва мъжът.
Най-голямата гордост на Иван е неговата дъщеря, която в момента е студентка по медицина. Често си спомня за миналото и въпреки трудностите в живота, не спира да мечтае.
"Аз разбирам от готварство, мога да готвя. Мечтая да си намеря място, което да е добро. Искам да работя", споделя бездомният мъж.
Надява се, след като лекарите свалят гипса, да си намери работа и подслон. Казва, че дотогава ще разчита на кризисната трапезария, за да може поне да се нахрани.
Подробности вижте в прякото включване на репортера Пламенка Тонева