НОВИНИ

Кризисната трапезария в Русе отваря врати

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 19.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

На 22 ноември, в Русе, се очаква да отвори врати кризисната трапезария към Българския червен кръст. За втора поредна година обаче социалната кухня ще работи в условията на пандемия. Хората в нужда ще получават топъл обяд без да се изисква зелен сертификат.

"Те отново ще получат топла храна, напитки, сандвичи, консервирани храни, хляб и други храни от първа необходимост, за да имат запази за поне за около 1 седмица", обясни председателят на Българския червен кръст - Русе Антоанета Ябанозова.

Тя поясни, че получаването на топлата храна ще бъде веднъж седмично, понеже хората ще бъдат разделени на групи, за да се запази техният живот и да не бъдат поставяни в риск от заразяване.

Изискването за зелен сертификат ще важи само за служителите и доброволците, не и за нуждаещите се, които ще влизат по един в кризисната трапезария.

Всеки, който има нужда от храна, може да я получи всеки ден между 12 и 14 часа.

През седмицата са извършени мобилни обходи, които са открили около 15 души в нужда.

Екип на БНТ също се присъедини към обиколката и така се запозна с 61-годишния Иван Иванов. Откриват го свит на една от пейките във фоайето на автогарата в Русе. Преди месец е счупил крака си и трудно се придвижва. Няма къде да се подслони, защото бил принуден да продаде жилището си заради заем, който трябвало да изплати. През зимата живее в приюта, а през лятото спи, където намери.

На въпрос има ли някого, при когото да отиде, мъжът отговаря така:

"Не мога да притеснявам хората. Имал съм и съпруга и деца имам, но не мога да ги притеснявам, нямам това право", разказва мъжът.

Най-голямата гордост на Иван е неговата дъщеря, която в момента е студентка по медицина. Често си спомня за миналото и въпреки трудностите в живота, не спира да мечтае.

"Аз разбирам от готварство, мога да готвя. Мечтая да си намеря място, което да е добро. Искам да работя", споделя бездомният мъж.

Надява се, след като лекарите свалят гипса, да си намери работа и подслон. Казва, че дотогава ще разчита на кризисната трапезария, за да може поне да се нахрани.

Подробности вижте в прякото включване на репортера Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков приветства Дани Алвеш и благодари за отдадената почит
Стоичков приветства Дани Алвеш и благодари за отдадената почит
Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас
Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас