НОВИНИ

Юлиян Петров: Тестовете на учениците да се правят в домашни условия

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 19.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Тестовете на учениците да се правят в домашни условия, а не в училище с доброволци. За това призова в студиото на "Денят започва" д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите му тестването в клас е спорна практика, която създава "неприятна картина" в образователната система, а положителните проби са много малко.

Той поясни, че около 20% от децата все още са изолирани от образователната система, те получават т.нар. асинхронно обучение, което "всъщност нямаше да бъде в такъв висок процент, ако тези тестове се правеха вкъщи".

На въпроса кой ще плаща за тези тестове д-р Петров е категоричен, че те трябва да се осигуряват от държавата, защото "този, който е взел политическо решение, трябва да плаща".

Д-р Петров насочи вниманието към учениците към прогимназиален и гимназиален етап, които задължително трябва да се върнат в училище.

"Да се приложи т.нар. диференциран подход - там където има учител, ученик, паралелка, там да се подходи по този начин, а другите да си учат, защото ще бъдат непоправими тези вреди, които се нанасят на прогимназиален и гимназиален етап", обясни д-р Юлиян Петров.

На този фон се увеличава броят на ваксинираните учители в страната - близо 47%. Заедно с тези, на които им признаха антителата, "много колеги са близо до т.нар. зелен сертификат", каза д-р Петров и определи училището като "най-безопасна среда".

Д-р Петров повдигна въпросът защо учителите са били отделени от поръчката за тестове, след като те са същите и е трябвало да бъдат закупени.

"Тестовете за учителите ги забравихме и нямаше никакъв проблем в тази поръчка да бъдат добавени и учителите. Стана някаква голяма анархия", коментира д-р Юлиян Петров.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас
Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас
Ново повишение на цените на такситата в Благоевград
Ново повишение на цените на такситата в Благоевград