НОВИНИ

Депутатите, избрани на две места, обявяват листата, която ще представляват

bnt avatar logo
от БНТ
06:04, 19.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е последният ден, в който кандидат-депутатите, избрани в повече от един район, трябва да посочат коя листа желаят да представляват. Списъкът на новите 240 народни представители в 47-ия Парламент ще бъде публикуван в неделя.

Вече стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е заявил, че няма да влезе като депутат в парламента. Още 4-ма депутати - един от ГЕРБ-СДС и трима от ДПС - са се отказали от мястото си в парламента.

ЦИК утвърди мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК вече публикува разпределението на мандатите. Според направените изчисления от комисията, за да се премине 4% граница за Народното събрание, трябва да са гласували най-малко 104912 избиратели.

Окончателно - най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, следват ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на "Възраждане" с 13 депутати.

След като са ясни резултатите и на базата на предварителните разговори, ако коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" бъде осъществена - тя би разчитала на 134 депутати, които са достатъчно за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са със 106 гласа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Гърция въвеждат строги ограничения за неваксинираните
Германия и Гърция въвеждат строги ограничения за неваксинираните
Предимно облачно и ветровито време днес
Предимно облачно и ветровито време днес