НОВИНИ

Сметната палата напомня на партиите и ИК да внесат отчетите си за предизборните кампании

Николай Минков
от Николай Минков
22:19, 18.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сметната палата приканва партиите, коалициите и инициативните комитети да започнат да подават отчетите си за харчовете по време на предизборните кампании за президент и парламент.

От одитния орган напомнят, че за невярна информация или за неподадена декларация глобите достигат до 13 000 лева.

Над 60 са регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети, които трябва да подадат отчети в Сметната палата следващия месец. Заради съвпадение на крайната дата с коледните празници, срокът е увеличен.

"Крайният срок, в който участниците в изборите за Народно събрание трябва да представят своите отчети пред Сметната палата, е 24 декември. Но това е Бъдни вечер, неработен ден, затова крайният срок е 29 декември", заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Този срок важи и за участниците в изборите за президент, чиито кандидати за "Дондуков" 2 приключиха участието си на първия тур.

"За двата инициативни комитета, които се явяват на балотаж на 21 ноември крайният срок е 6 януари", уточни Цветков.

От Сметната палата напомнят, че за неподадена декларация в Единния регистър за изразходените средства и техния източник по време на предизборната кампания, са предвидени глоби.

"Във връзка с нарушаване на изискванията на Изборния кодекс относно отчетността на предизборната кампания, Сметната палата налага глоби на представляващите партиите и коалициите. Размерът на тези глоби е от 2000 до 10 000 лв.", заяви Цветков.

Според Изборния кодекс Сметната палата упражнява контрол и върху текущите парични разходи по време на самите кампании, поради което се налага политическите формации да отчитат и тези средства.

Партии, коалиции и инициативни комитети, които не са подавали текуща информация за харчовете по време на предизборната кампания ги грози глоба от 3000 до 10 000 лева.

От Сметната палата напомнят, че в техния регистър освен имената на дарителите, вида, целта, размерът или стойността на направените от тях парични преводи за кампаниите, трябва да фигурират и данни за произхода на дарените средства, ако са над една минимална работна заплата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилизация на частни лекари в Гърция заради COVID-19
Мобилизация на частни лекари в Гърция заради COVID-19
Как върви подготовката и транспортирането на машините за вота в неделя
Как върви подготовката и транспортирането на машините за вота в неделя