НОВИНИ

Целта на преговорите за коалиция ще бъде максимално разписан и детайлен план

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 18.11.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Разговорите за бъдещо коалиционно правителство трябва да се проведат в рамките на седмица. Резултат от тях - споразумение между формациите, които ще влязат в бъдещата коалиция. Това очакват от "Продължаваме промяната". Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов днес заяви пред БНР, че ще подкрепи правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Разписан максимално детайлен план за действие. Това ще е целта на експертните разговори за съставяне на правителство, които инициират от "Продължаваме промяната". Пред вестник "24 часа" Асен Василев и Кирил Петков коментираха приоритетите, с които формацията им влиза в тях.

Асен Василев: Бюджет 2022 трябва да бъде внесен от редовното правителство

"Нашата позиция е, че ядрена енергетика в България трябва да има. Значително по-евтино и прагматично е да е в Козлодуй, а не на една нова площадка като Белене". Всички такива шапки като ДКК, БЕХ... експертните групи ще обсъдят, но нашата входяща позиция като "Продължаваме промяната" е, че тези шапки трябва да изчезнат.

Следващият здравен министър трябва да може да реши тези два проблема - от една страна пациентите да се чувстват добре, влизайки в болница, а от друга страна това да стане по начин, който е правилно обезпечен ресурсно", коментира Асен Василев.

Двамата отново отказаха да посочат имена в състава на бъдещ кабинет, от които няма да отстъпят, но коментираха работата на част от служебното правителство.

"Стефан Янев - ние сме работили много добре с него и го уважаваме като специалист поне в посока отбрана и сигурност. Той има голям капацитет", заяви Кирил Петков.

А по повод вътрешния министър Бойко Рашков Кирил Петков допълни:

"Има един човек, който в нашите разговори наистина му пука за България. И в България да има истински ред".

Висока оценка получи и образователният министър Николай Денков.

"Когато имаме такъв българин, трябва да му дадем максимална възможност да промени България", заяви Петков.

Слави Трифонов: Компромисът е потребен и той ще бъде направен

От "Продължаваме промяна" ще могат да разчитат на подкрепата на "Има такъв народ", стана ясно от думите на лидера на формацията Слави Трифонов пред БНР.

"Целите трябва да бъдат изпълнявани . За да бъдат изпълнявани, човек не бива да бъде краен, трябва да бъде готов на компромиси, които да са в услуга на целта. Ние сме си поставили цел да има правителство, то трябва да се справи с тези кризи", коментира Слави Трифонов.

Калина Константинова, ПП: Подготвя се успешна и стабилна коалиция. Преговорите ще са публични

В сутрешния блок на БНТ Калина Константинова от "Продължаваме промяната" уточни:

"Нашата амбиция и желание е тези преговори да се случат доста интензивно в рамките на следващата седмица и да можем в много кратък срок да изготвим това споразумение".

Заявката за предстоящите експертни разговори за съставяне на коалиционен кабинет е те да се предават и онлайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът Радев - Герджиков (ВИДЕО)
Дебатът Радев - Герджиков (ВИДЕО)
Апелативната комисия към БФС потвърди тежкото наказание на ЦСКА
Апелативната комисия към БФС потвърди тежкото наказание на ЦСКА