НОВИНИ

Дипломатът Любомир Кючуков: България е подложена на силен международен натиск за позицията си спрямо РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 18.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Предложението на Р Северна Македония за конкретно име, което да бъде български външен министър в евентуално бъдещо правителство не помага на Външно министерство, тъй като всяко предложение отвън за български министър би се посрещнало негативно. Това заяви в "Още от деня" дипломатът и бивш зам. външен министър Любомир Кючуков.

"България е подложена на много силен международен натиск за това да снеме ветото си", заяви той.

Дипломатът смята, че е важно да се види дали декларираната от Кирил Петков и Асен Василев позиция за нов подход в преговорите с Република Северна Македония ще се трансформира в евентуалната коалиционна платформа на бъдещото правителство и ще се превърне в държавна политика на България.

По думите му позитив е фактът, че се изразява готовност за диалог от българска страна, защото диалогът е единственият начин да се намери решение.

Кючуков отбеляза, че срокът България да снеме ветото си за началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС е твърде кратък. В сегашните условия, преди срещата на върха на ЕС, когато в страната ни предстоят преговори за съставяне на правителство, няма как да се вземе подобно решение.

МВнР: Турските институции да се въздържат от политически послания, засягащи балотажа

Любомир Кючуков коментира и разговорите на МВнР с пълномощния посланик на Република Турция относно изборния процес в южната ни съседка.

"Когато става дума за намеса на турската държава в българските избори, т.е. в българския политически живот, това вече е достатъчен повод нашата държава да реагира, както Външно министерство днес реагира", коментира още Кючуков.

Допълни, че ако политическите проблеми се прехвърлят в етническото поле, това е безотговорно и опасно за държавата.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха рекордна цена на борсовия ток в България днес
Отчетоха рекордна цена на борсовия ток в България днес
Асен Василев: Бюджет 2022 трябва да бъде внесен от редовното правителство
Асен Василев: Бюджет 2022 трябва да бъде внесен от редовното правителство