НОВИНИ

Пикът на четвъртата ковид вълна отминава (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:45, 18.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Зелен сертификат за повторно преболедували все още няма. Прогнозата на заместник здравния министър Александър Златанов пред БНТ, че такъв документ ще може да се издава до края на деня не се сбъдна. Официална заповед все още няма. А от "Информационно обслужване" казаха, че ще им трябва време, за да пренастроят Националната здравноинформационна система.

Пикът на четвъртата ковид вълна отминава и не се налага пълно затваряне на страната. Това каза в "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Според него противоепидемичните мерки, които действат у нас в момента, дават резултат.

"Вече сме в подножието. Преминаваме пика на четвъртата вълна. Мерките, които ние обявихме, дадоха своя резултат, защото то е факт, че не стигнахме до затваряне. И алтернативата беше зеленият сертификат", заяви Александър Златанов.

На този етап не се налага разкриване на нови ковид легла.

"Болниците не работят все още спокойно, защото хората, които са в болници, все още не са малко. Макар че натискът леко отхлабва, нямаме разширяване на ковид леглата. Вече имаме и повече свободни легла", заяви Александър Златанов.

По думите на Златанов служебното правителство е осигурило средства за лечение на ковид болни и подкрепа на работещите на първа линия до края на годината.

"До края на годината сме подсигурили абсолютно всички необходими средства за лечение на ковид. Включително и тези нови медикаменти, които се очаква някъде в началото или средата на декември да се появят", заяви д-р Александър Златанов.

На извънредно заседание утре Европейската агенция по лекарствата ще разгледа документите на двете компании, които предлагат противовирусни медикаменти за лечение на коронавирус.

"Имат отлична ефикасност - в 80 и над 80% от случаите те намаляват вероятността за прием в болница. Приемат се през устата, което ще бъде много лесно, включително и в амбулаторната практика", заяви Златанов.

Одобрение за използване на тези лекарства в Европа се очаква до края на годината. А първите количества у нас вероятно ще бъдат доставени през първото тримесечие на 2022 г.

"Българите граждани ще имат достъп до тези лекарства. Въпросът е кои от тях да го получават? От кого да се предписват, кой да ги заплаща", заяви проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата

Един курс лечение с новите медикаменти ще струва около 1000 лева, уточни Гетов. А от здравното министерство казаха, че първоначално лекарствата ще бъдат безплатни. Експертите обаче казват, че най-добрият начин за предпазване от коронавируса е имунизацията. От здравното министерство увериха, че у нас има достатъчно ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред турското посолство в София (СНИМКИ)
Протест пред турското посолство в София (СНИМКИ)
Младежкият национален тим по бокс получи награда си за отбор №1 на месеца
Младежкият национален тим по бокс получи награда си за отбор №1 на месеца