НОВИНИ

ЦИК: Бюлетините за САЩ вече са пристигнали

bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 18.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Няма притеснения за организирането на вота зад граница. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, която показа как се съхраняват машините за кандидатпрезидентските избори в неделя.

Вижте повече в репортажа на Милена Кирова

Бюлетините, предназначени за САЩ, вече са пристигнали. Прави се всичко възможно, за да пристигнат и в Австралия и Нова Зеландия.

Ще пристигнат ли навреме бюлетините за балотажа в САЩ?

Засега няма данни за проблеми с доставката на машините, допълни Матева.

"Ако не пристигнат навреме, това ще стане ясно в събота, когато трябва да бъдат заредени секционните избирателни комисии и тогава ЦИК ще вземе решение", каза Матева.

Извън страната в 208 секции ще се гласува с машини, като в 136 от тях ще бъдат поставени по две устройства. Вместо 416, както на изборите на 14 ноември, за балотажа тази неделя са изпратени 336 устройства. Причината - в част от секциите, в които са гласували под 400 избиратели е взето решението да замине по една машина.

В страната в 9399 секции ще се гласува с машина. В 2121 от тези секции ще има по две устройства.

Утре в 12.30 часа тръгва първият камион, който ще достави машините за най-отдалечените места в страната. Днес се подготвят устройствата за гласуване в Софийските районни избирателни комисии.

Матева поясни, че договорът, подписан между ЦИК и собственика на склада, е до юни месец. Тя изрази надежда дотогава в помещението, което МС предлага да бъде предоставено за съхранението на машините, да бъде подсигурено с необходимите условия като влажност, температура и т.н.

Относно допълнителните машини на "Сиела Норма", които няма да се използват на изборите, Матева посочи, че те продължават да бъдат охранявани.

"Една част от тях са в контейнер, извън сградата, друга част са в склад, който също е под охрана на Министерството на вътрешните работи и на 22 ноември ще бъдат освободени, за да се използват от съответния собственик", каза Матева.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две контроли договаря БФС за националите
Две контроли договаря БФС за националите
МВнР: Турските институции да се въздържат от политически послания, засягащи балотажа
МВнР: Турските институции да се въздържат от политически послания, засягащи балотажа