НОВИНИ

Медицински феномен: Жена от Пазарджик е с огледални органи

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 18.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

72-годишна жена от Пазарджик се оказа истински медицински феномен. По време на изследване хирурзи от областната болница откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, включително сърцето, са разположени огледално. Според медиците вероятността човек да се роди така е 1 на 100 000.

Йорданка Дойкова постъпва в болницата в Пазарджик за операция за отстраняване на жлъчката. При рутинни изследвания преди интервенцията обаче лекарите остават изненадани.

"Тогава се установява на ехографиите, на скенера, който е направен, че при нея всички органи са огледални или т.нар. "ситус вистирус инверзус". Пълен. Това означава, че и сърцето е от другата страна, както белите дробове и всички вътрешни органи в коремната кухина", разказа хирургът д-р Муса Дурльов.

- БНТ: Това странно позициониране на органите при нея отрази ли се по време на операцията?

- Отрази се, защото трябваше по-голяма концентрация. Повече внимание, да кажем, че не се знае съдовете къде минават. Самите жлъчни пътища как са разположени един спрямо друг. И нали може там да не е пълна ротацията и затова беше малко с повече прецизност и повече внимание.

Животоспасяващата операция продължава близо два часа. Интервенцията е доста сложна и изисква голяма концентрация и прецизност заради огледалните органи на Йорданка. За екипа, извършил операцията, е било изключително трудно, тъй като се е наложило да работят с лява ръка.

"Доста сложно както за оператора, тъй като при него абсолютно всичко трябва да е наобратно и да се извършва с нефункциониращата ръка, тоест с лявата ръка трябва да работи, така и за асистента. В случая при мен трудността е от това, че работя с лява ръка. Много рядко се вижда такова състояние", обясни хирургът д-р Гергана Вълева.

72-годишната жена не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен.

"До 70 години изобщо никакъв проблем. Просто си живеех, работех си спокойно. На село - къртска работа и вече като разбрах... кой ми каза – ти си с дясно сърце, ще живееш повече и ще си по-яка! Просто се чувствам добре. Сега след тия болежки, дано да съм по-добре да помагам още малко на дечицата", казва Йорданка.

Баба Данче, както я наричат всички, има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.

Репортер: Таня Кабурова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежкият национален тим по бокс получи награда си за отбор №1 на месеца
Младежкият национален тим по бокс получи награда си за отбор №1 на месеца
19 арестувани след акция срещу купуване на гласове в Девня и Суворово
19 арестувани след акция срещу купуване на гласове в Девня и Суворово