Дебатът Радев - Герджиков (ВИДЕО)

от БНТ
19:45, 18.11.2021
52356
Чете се за: 17:35 мин.
Избори2021
Слушай новината

Българската национална телевизия излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков.

Обществената телевизия е единствената медия, в която Радев и Герджиков дебатираха за първи път и на живо преди избора на българските граждани в неделя.

Дебатът Радев - Герджиков: акценти и послания

ЕТО НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ АКЦЕНТИ:

Очаквам с проф. Герджиков да обменим мнения как България да върви напред оттук нататък, заяви Радев.

Аз се кандидатирам за този пост не защото имам нужда от него, а защото виждам страната в кризи, разединена и смятам, че тя може да се обедини, заяви Герджиков.

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

 • Съставяне на редовен кабинет

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии, е да намерят общите неща помежду си, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита за съставяне на кабинет не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев.

 • Профилът на президента

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, отговори Радев.

Каза още, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, коментира Радев.

Относно профила за президент, посочен от ДПС, Герджиков коментира: "Това, което чух, е, че кандидатът за президент трябва да бъде обединител на нацията, лице на държавността и лице на страната пред света". Герджиков попита Радев дали не се припознава в същия този профил.

Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката - българите помнят защо, няма да го изброявам тук. Президентът не е политически неутрален, длъжен е да има мнение, политическа оценка, отговори Радев.

Анастас Герджиков заяви, че на първия тур е получил 80% от гласовете на ГЕРБ и около 10% от останалите партии. Обясни резултатите от първия тур с факта, че много партии са издигнали кандидатпрезидентски двойки и всеки е гласувал за своята партия. Сега има само двама кандидати и хората могат лесно да се ориентират какъв президент търсят, с какви качества и каква визия.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване възможността гражданите да участват в законодателството. Не мога да си позволя да внеса проект при неустойчив парламент, каза Румен Радев.

Плашещо е да говорим за нова конституция, заяви Анастас Герджиков. Основната причина да я променим би било върховенството на правото - да направим съдебна реформа. За него е притеснително, че Радев досега не е представил проекта си за изменения в Конституцията.

ПРОКУРАТУРА

Основният проблем на прокуратурата - няма независима институция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем, акцентира Румен Радев.

Според Анастас Герджиков главният прокурор може да е спорна личност, но трябва да променим правилата и да постигнем върховенство на закона чрез съдебна реформа.

Като говорите за прокуратурата - вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които са продавали и купували гласове, а днес директно са дошли от ГД "Национална полиция" на проверка. Това вече ми се струва прекалено, заяви Герджиков и допълни, че пресконференцията на Бойко Рашков по-рано през деня е била пълна с "лъжливи новини".

МВР работи единствено и само по сигнали и е длъжно да спазва закона, отговори Радев. Само тези, които разчитат на купен вот, могат да заклеймяват действията на Бойко Рашков. Хората масово одобряват, благодарят, че вече не са мачкани за търгуване с гласове, допълни той.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Според Герджиков е нужен друг подход с Република Северна Македония, а инициативата трябва да започне от тях. Това, което българската държава иска и очаква, е да се спазва Договорът за приятелство и добросъседство - да се спре езикът на омразата, да се уважават правата на българските граждани и да се подобри транспортната свързаност между двете страни.

Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, гарантирам, че България не може да каже "Да" на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, преди да се прекрати нарушаването на правата на българските граждани в РСМ, да се унищожава българското културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници, заяви Радев.

COVID-19

Двамата потвърдиха, че са ваксинирани срещу коронавируса.

Герджиков заяви, че е достатъчно да видим броя на починалите и ситуацията в болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Попита защо зеленият сертификат е въведен като принуда хората да се ваксинират. Заяви още, че последните 6 месеца за овладяване на пандемията са били изпуснати.

Радев попита каква е алтернативата на зеления сертификат. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните, каза Радев. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, допълни той.

Герджиков тук опонира, че ситуацията не е толкова "розова". Заяви, че медиците на първа линия трябва да бъдат стимулирани.

Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване, отвърна Радев. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е локдаун.

ЦЕНАТА НА ЖИВОТА

Герджиков заяви, че българският бизнес е пред крах. Кривата и при цената на електроенергията, и при цената на газа започва от януари и до септември се е увеличила от два до три пъти. Можело да получим нужните средства, ако не се бил забавил Планът за възстановяване и устойчивост.

Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах. Призова да не се спекулира с инфлацията, тъй като тя е породена от повишаването на цената на горивата и тока и България не е изключение.

Бизнесът не е получил компенсации, а небитовите потребители още не са усетили скока в цената на тока, но са усетили поскъпването на храните и другите услуги, опонира Герджиков.

Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките предприятия - до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС. Над 250 000 семейства са компенсирани, акцентира Радев. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия, в България има излишък на електричество, проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазар, коментира още Румен Радев.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

 • Русия

Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС - Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, коментира Радев.

Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика.

 • Санкциите на ЕС

Във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма, отговори Радев.

Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности, заяви Герджиков.

 • Полуостров Крим

Крим е украински, бе категоричен Герджиков. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея, допълни той.

На въпрос на Герджиков относно Крим Радев заяви, че в момента полуостровът е руски.

 • Законът "Магнитски"

Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани, призова Герджиков. Всички данни, дошли по "Магнитски", са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, заяви още той.

Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона "Магнитски" бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици, заяви Радев.

 • Мигрантски натиск

България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС, коментира Радев.

Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те са хора в беда, опонира Герджиков. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора, коментира той.

РАЗМЯНА НА ВЪПРОСИ

- Герджиков попита Радев за комплекс "Марица-Изток" - дали има поет ангажимент със срокове за затваряне.

 • По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например.

- Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона.

 • Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши, отговори Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор, коментира Герджиков.

- Защо никога не признавате, че грешите, попита Герджиков.

 • Радев опонира, че това не е вярно. За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят, заяви Радев.

- Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев.

 • Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза, заяви Герджиков.

БЛИЦ ВЪПРОСИ

Кандидат-президентите отговориха на някои от следните въпроси:

- Кой е най-добрият ви съветник?

 • И за двамата кандидати е най-добрият съветник е съвестта.

- Коя е най-голямата ви грешка?

 • За Герджиков - работохолизмът и смесването на работата с личния живот.
 • За Радев - че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима "Борисов".

- Кое е най-силното и кое - най-слабото ви качество?

 • Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото - предоверяване.
 • Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората.

- Умеете ли да прощавате?

 • И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

- Кое е най-голямото ви постижение в живота?

 • За Герджиков - книгите, които е написал и намирането на общ език с всички.
 • За Радев - децата му и успехите му за трансформиране на модела на военна подготовка.

ФИНАЛНИ ПОСЛАНИЯ

 • Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи!"

 • Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шотландският първенец обяви новия си треньор
Шотландският първенец обяви новия си треньор
Целта на преговорите за коалиция ще бъде максимално разписан и детайлен план
Целта на преговорите за коалиция ще бъде максимално разписан и детайлен план