НОВИНИ

Дебатът Радев - Герджиков: акценти и послания

Александър Марков
от Александър Марков
23:00, 18.11.2021 (обновена)
Чете се за: 17:25 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Редовно правителство трябва да бъде създадено на базата на диалог и обединение. Такава позиция изразиха Румен Радев и Анастас Герджиков след единствения президентски дебат, излъчен по БНТ вчера вечерта.

Дискутираха по темите политика, коронавирус, цените у нас, зелената сделка, националната сигурност и как страната ни ще продължи да бъде представена на картата на Европа.

За Република Северна Македония и двамата са на мнение, че не е готова да започне преговори с ЕС. По всички останали теми Радев и Герджиков се разминаха: здравната и икономическата криза, Крим, мигрантите.

Дебатът продължи 1 час и 24 минути, а водещ беше Аделина Радева.

Ето и основните акценти от дискусията:

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

  • Съставянето на редовен кабинет

Румен Радев и Анастас Герджиков бяха единни по два въпроса. Първият: че трябва да бъде съставен стабилен кабинет.

Румен Радев заяви, че партиите, които ще търсят сформирането на ново парламентарно мнозинство, трябва да го направят около ясни принципи и визии, а Анастас Герджиков каза, че и той е защитавал именно този подход в противовес на подхода на Радев "да разделя, а не да обединява нацията".

Румен Радев: Още от първите консултации, при първия неуспех, редовно повтарям и подканям партиите да намерят пътя на диалога, на разбирателството, на консенсуса, така че ние трябва да имаме редовно правителство. Този път партиите на промяната имат политическата инициатива и подходът, който виждаме в момента, е много обнадеждаващ.

Анастас Герджиков: Моята главна цел, най-спешното за България, е да има редовно правителство и работещ парламент. Алгоритъмът, който посочиха всички партии до момента за това, да се състави редовно правителство, е същият, който предложих аз преди месец и на който тогава някои хора се присмиваха. Става дума за това, че можем да се обединим около общите неща и за момент да оставим настрана различията.

Румен Радев отрече да стои зад формацията "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

Румен Радев: Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Аз поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Винаги съм водил с личен пример.

Радев отрече изборният му резултат да зависи от гласове на ДПС, а Герджиков не се припозна в думите на ДПС, че ще подкрепят за втори тур кандидат за президент - "обединител" на нацията.

Аделина Радева, БНТ: Въпросът ми е дали се припознахте в този профил на подкрепен от ДПС? -

Анастас Герджиков: Тази дума не произлиза от мен, тя произлиза от Конституцията, където е казано, че президентът е олицетворение на единството на нацията.

Румен Радев: Аз благодаря на всички свободомислещи хора от ДПС, познавам се с много от тях и въпреки указанията, които бяха дадени от върхушката на ДПС, много от тях гласуваха за мен. Благодаря им.

ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Анастас Герджиков призова Румен Радев, ако има проект за промени в Конституцията, да го оповести публично. Самият Радев призна, че такъв проект има и уточни, че той предвижда разширяване на гражданските права.

Анастас Герджиков: Президентът има такива правомощия. Ако е необходимо, той може да внесе такъв проект. По-плашещото за мен е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, а не желае да го покаже преди изборите, сякаш това ще повлияе на изборния резултат.

Румен Радев: Моят проект, той не е мой, той е на голям екип от хора, които работят по него. Част от академичната общност, от СУ, също участва, неправителствени организации, граждани, експерти, от хора-представители на институциите. И мога да Ви успокоя, че този проект няма плашещи постановки за демокрацията. Напротив този проект започва от гражданските права.

ПРОКУРАТУРАТА

Според Герджиков, механизми за контрол върху прокуратурата могат да бъдат въведени чрез законови изменения. Според Радев - чрез изменение на основния закон.

Аделина Радева, БНТ: Системен ли е проблемът с прокуратурата, или е личностен и е свързан с името на Иван Гешев?

Румен Радев: И системен, и личностен е проблемът с прокуратурата. Неслучайно хората искаха оставката на Гешев.

Анастас Герджиков: Тук става дума за персонализиране на проблема. Съдиите са най-важни, подборът, атестацията, стимулирането на съдиите - това са неща, които трябва да се изпипат много по-добре и работата не е да хукнем да променяме Конституцията, не е добре да променяме основния закон през 5 минути.

ЗДРАВНАТА КРИЗА

За пандемията: според Румен Радев, мерките на служебното правителство вече дават ефект, и че България е на едно от челните места на спад на новозаразени с COVID-19, а децата също са се върнали в училище. Според Анастас Герджиков, са загубени ценни шест месеца за овладяване на здравната криза. Според Герджиков, въвеждането на зеления сертификат е било принуда. Радев смята, че алтернативата е била пълен локдаун.

Румен Радев: Мога да Ви кажа, че от днес данните, обявени от агенция "Ройтерс", показват, че България е на първите места в Европа по спад на броя на заразените. Това, което е проблем наистина, това е изоставането с ваксинацията и това, което казват всички вече специалисти, и това, което статистиките дават, е, че броят на починалите от COVID е правопропорционален на неваксинираните.

Анастас Герджиков: Не съм съгласен с тази розова картина, първо достатъчно е да видим броя на починалите и най-вече колко са затруднени болниците, за да се убедим, че не сме излезли от кризата и че тази криза е много тежка и че можеше да е много по-лека, ако бяха взети мерки навреме. Не искам да ги изброявам, правил съм много пъти това, като се започне, че заговорихме за щадящи тестове за децата, последните дни вместо през лятото, не подготвихме болниците, отказахме се от тогавашния модел на финансиране на допълнително стимулиране на лекарите на първа линия, сега уж е по-справедливо, а всъщност те не получават парите, които заслужават.

ИНФЛАЦИЯТА

Не трябва да се спекулира с инфлацията, тъй като тя е рекордна във всички страни, заяви Румен Радев. Служебното правителство е направило най-голямата компенсация за цената на електроенергия за бизнеса - 110 лв.

Според Анастас Герджиков кривата за цената на газа и енергията започва от януари и до септември се е увеличила от два до три пъти. Герджиков заяви, че е можело да получим нужните средства за компенсация по-рано, ако не е бил забавен Планът за възстановяване и устойчивост.

Румен Радев: Това, което трябва да правим, между другото аз чух, че Вие имате някакъв спасителен план с много мерки, но така и не го чух. Не го намерих този Ваш план. Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките още 30 лв. 140 лв. Други държави свалят ДДС с 10%. Колко са 10 % ДДС на 400 лв. - 40 лв. Тук получават 140 лв.

Анастас Герджиков: През септември, когато се актуализираше бюджетът, можеше да осигурим средствата за компенсацията на бизнеса, които след малко ще опиша. А освен това, ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше и оттам да получим средствата, които са ни нужни. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Нито едно от тези три неща не беше направено.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  • Три основни акцента бяха обсъдени в сегмента - Русия, отношенията с Република Северна Македония и подготовката за нова бежанска вълна.

Отношенията с РСМ

И двамата бяха на мнение, че югозападната ни съседка не е готова да започне преговори с ЕС.

Анастас Герджиков: Трябва да настояваме за спазването на Договора. Още повече, че има пълен консенсус по тази тема. Има консенсус сред политическите сили, има консенсус сред обществото, има Рамкова позиция на НС по тази тема. Всички сме единодушни и аз съм част от това единодушие. Аз съм част от тази обща позиция.

Румен Радев: Искам да се обърна към българските граждани и да Ви гарантирам, че България не може да каже "Да", преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, преди да се изпълнят Копенхагенските критерии за членство в ЕС, преди да се спре системната дебългаризация в продължение на десетилетия, да се унищожава българското културно-историческо наследство и да се фалшифицира, да се изкорени езикът на омразата.

РУСИЯ

Според Радев, България трябва да води прагматична външна политика. Герджиков смята същото.

Крим, според Радев, обаче, към момента е руски, санкциите на ЕС към Москва не дават желания резултат и трябва да бъде възстановен диалогът ЕС-Русия. За Герджиков Крим е украински и санкциите към Москва трябва да бъдат запазени.

Анастас Герджиков: Моята позиция е следната: Крим е украински. Няма значение какъв флаг се вее над него, защото всеки път, когато една страна анексира територия, там се вее нейния флаг. Каква е Вашата позиция?

Румен Радев: Моята позиция е същата, както през 2016-а година, когато се кандидатирах за президент. Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна не дават резултат.

Анастас Герджиков: Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо.

Румен Радев: В момента е руски, какъв да е.

Анастас Герджиков: Благодаря.

МИГРАНТИТЕ

Сблъскаха се и за кризата с мигрантите.

Анастас Герджиков: Ние не може да не приемаме никакви бежанци, защото бежанците са хора в беда. Проблемът е, че покрай бежанците идват мигрантите, а мигрантите често нямат нищо общо с бежанците.

Румен Радев: Като държава на първа линия, България не може да приема бежанци, защото рискът за нас е много по-голям от другите държави. През нас преминава целият поток на бежанците, имаме достатъчно тук бежанци тъкмо от този поток.

Според Радев България трябва да търси общоевропейски мерки за охрана на външните граници на ЕС. Според Герджиков действията на служебното правителство отпреди няколко часа с твърдения за намеса на Турция в изборния процес у нас, са деструктивни именно по тази тема.

За напрежението в Черно море Радев заяви, че там трябва да бъдат прилагани мерки за деескалация, а според Герджиков България трябва стриктно да изпълнява ангажиментите си като член на НАТО.

ТЕМАТА С ШКАФЧЕТАТА

Тонът се изостри при споменаването на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Анастас Герджиков: Шкафчетата не са мои. Обаче Вашите провали, кризата, в която затънахме, всичко, което се случва на хората в момента и разделението в обществото, са си лично Ваши. Вместо това се опитвате непрекъснато да ме прикачите към някакви други хора. Към Бойко Борисов, за който явно имате някаква фиксация. Аз смятам, че един добър президент не би трябвало да мисли само за Бойко Борисов.

Румен Радев: Вие казвате, че нямате нищо общо с партия ГЕРБ. Напротив, тези хора вървят с Вас, от ръководството на партията, те ви представят из страната. Вас Ви представя бившият министър на вътрешните работи, който ръководеше министерството, докато бяха бити Вашите студенти. Как да нямате нищо общо с тези хора?


Радев заяви, че Герджиков е приел да е лице на разграбилите България. Герджиков му отговори, че партиите, които са издигнали Радев, вече се срамуват от него.

Румен Радев: Вие сте част от това статукво. Вие не сте водачът на промяната.

Анастас Герджиков: Не, вие сте кандидатът на коалиция "Магнитски".

Герджиков му отговори, че ГЕРБ и Бойко Борисов са допускали грешки, но са направили и добри неща, докато Радев е допускал само грешки. Според Герджиков, Радев му приписва само чужди грехове и се опитва да го пришие към Борисов.

САНКЦИИТЕ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ":

Анастас Герджиков: Случаят "Магнитски", "Панама пейпърс" - всички поредни сигнали, дошли или от ЕС, или от Щатите, или въобще отвън, са позор за нас.

Румен Радев: Аз тук приветствам решението на американската страна за прилагането на Закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация.

ФИНАЛНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА ДВАМАТА КАНДИДАТИ

  • Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

  • Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"

След 124 минути дебат двамата в крайна сметка си стиснаха ръцете:

Анастас Герджиков: Ето, не беше страшно.

Румен Радев: Никога не е страшно. Аз не съм от плашливите. И Вие го знаете.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2785 са новите случаи на коронавирус
2785 са новите случаи на коронавирус
Търсят се кръводарители за малтретираното момиче от Цар Калоян
Търсят се кръводарители за малтретираното момиче от Цар Калоян