НОВИНИ

Търсят се кръводарители за малтретираното момиче от Цар Калоян

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 18.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

С призив за даряване на кръв излязоха медиците от русенската болница, които се борят за живота на 17-годишното момиче от Цар Калоян. То беше малтретирано и подпалено от свой братовчед - рецидивист с две присъди. Състоянието на момичето е тежко, има множество травми и 1/3 изгаряния по тялото.

Момичето е в медикаментозна кома. За да оцелее, са нужни много кръвопреливания.

"Кръвна група А+. Молбата ми е, ако има възможност за кръводарители, за да помогнем на това дете. Изключително тежко състояние, засягащо голям процент изгаряния на тялото. Овъглявания, т.е. много висока степен изгаряния на лявата ръка и съответно увреждания на бял дроб и т.н., следствие на поглъщане на газове и огън", призова проф. д-р Стефан Станчев - началник на отделение Ортопедия и травматология.

Наложило се лекарите да ампутират едната ръка на момичето със съгласието на родителите. Бащата, който работи от 7 години в Германия, се прибрал късно снощи след като разбрал за трагедията.

"Искам, не искам, много ми тежи, дъщеря ми е, на 17 години е, аз подписах документ да ѝ отрежат ръката. Тя остава за цял живот инвалид. Значи такова нещо, не знам. Човек не може да е това момче. И психически болен да си, и какъвто и да си, не можеш да го сториш това нещо", казва бащата на момичето Мехмед Ниази.

По време на трагедията никой от съседите не е чул какво се случва.

"Кой да чуе, кой има в махалата - никой. Той оттук не може да влезе, защото е заключено. Като не може оттук, обикаля отзад, зад оградата, прескача и влиза вътре. И да я запали, тормоз, мъчение. Майка ѝ я намерила и я изкарали, извикали бърза помощ", сподели лелята Мехмед Ниази.

"Дай боже да успеем да я спасим, и оттук нататък нашите психолози ще работят, освен с нея, ще работят изключително много и с нейното семейство", каза и Алисе Муртезова, административен директор на русенската болница.

Пострадалото момиче е отличничка и мечтата ѝ е да следва медицина. Жителите на Цар Калоян са потресени от жестокото престъпление.

25-годишният рецидивист е задържан за 72 часа. Мъжът е криминално проявен и осъждан за изнасилване и грабежи. Последно е лежал в затвора през 2019 г. Ако сега бъде признат за виновен, го очаква доживотен затвор без право на замяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът Радев - Герджиков: акценти и послания
Дебатът Радев - Герджиков: акценти и послания
Мобилизация на частни лекари в Гърция заради COVID-19
Мобилизация на частни лекари в Гърция заради COVID-19