НОВИНИ

Мобилизация на частни лекари в Гърция заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 18.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В Гърция вече тече мобилизация на частните лекари в помощ на здравната система на страната. Десетки се отзоваха в подкрепа на колегите си от държавните болници. 11 частни клиники отделиха места за ковид болни. Премиерът Кириакос Мицотакис призовава нацията да се ваксинира.

Най-малко 40 частни лекари са откликнали на призива на гръцкото здравно министерство да помогнат на колегите си в препълнените държавни болници в битката им срещу COVID-19. Мярката важи за пет региона в северната част на страната. Мобилизацията е предвидена за един месец.

Малко над 853 000 са общо инфектираните в Гърция от началото на пандемията, починалите са 17 000. Медиците в държавните болници се оплакват, че са зле платени и претоварени. Те призоваха правителството да нареди на колегите им от частните клиники да им помагат, както и да ги включи в списъка с опасни професии, така че да получават обезщетения. Тежката ситуация в болниците доведе до протести на медиците в Атина.

"Носилките с хора в болниците се увеличават с десетки, пациентите за интензивните отделения се избират по приоритет, въз основа на тяхната възраст", заяви Михалис Джианакос от Федерация на служителите в държавните болници.

Ежедневните случаи на зараза, особено в северна Гърция, достигнаха средно над 6000. Само един на всеки десет от приетите в интензивните отделения е ваксиниран. Гръцките власти задължиха здравните работници да се ваксинират през септември, а социалните през юли.

При население около 11 милиона малко над 61% са имунизирани. Правителството се надяваше процентите да стигнат 70 до тази есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се кръводарители за малтретираното момиче от Цар Калоян
Търсят се кръводарители за малтретираното момиче от Цар Калоян
Сметната палата напомня на партиите и ИК да внесат отчетите си за предизборните кампании
Сметната палата напомня на партиите и ИК да внесат отчетите си за предизборните кампании