НОВИНИ

Крум Зарков: Много от промените в Конституцията са дълбоко грешни и опасни

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 09.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът оспорва онези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо, тъй като ние отдавна очаквахме промени, но само в частта "Съдебна власт". Това коментира в "Още от деня" Крум Зарков - секретар на президента по правните въпроси и бивш служебен министър на правосъдието.

Според него много от промените, останали в крайния вариант, са "дълбоко грешни, дори опасни". Посочи за пример списъка от хора, между които трябва да се избира служебен премиер.

"Основният принцип на нашата демокрация е този за разделение на властите и не е нужно човек да си припомни Монтескьо, за да се разбере, че председателят на действащо към този момент Народно събрание не може да съвместява функциите на премиер-министър. Или председателят на Сметната палата - органът, който одитира разходите на правителството - може ли той да го оглавява?"

Според Зарков Народното събрание, което ще продължи да функционира след оставка на редовното правителство, ще се занимава с предизборна кампания. Коментира, че партиите в НС обвиняват Румен Радев за това, че си е свършил работата.

"Президентът не назначава служебен кабинет и не прави с него каквото си иска - той го назначава, когато има парламентарна криза и НС не може да функционира".

Крум Зарков е на мнение, че въпросът с двойното гражданство е решен прекалено рязко и липсват важни нюанси.

"Има разлика между български гражданин по рождение и такъв по натурализация. Има разлика между двойно гражданство, когато второто гражданство е придобито в установена демокрация, от която могат да се черпят примери и практики или не".

Трябва да се разгледа и въпросът с пасивното и активното избирателно право, тъй като все още не сме осигурили на много от българите в чужбина начин да гласуват, каза още Зарков.

"Президентът има особена легитимност и роля и се намесва във времена на криза. Това, че сегашното редовно правителство не може да излезе от кризата, това, че се съмняват дали утре ще оцелеят или ще се разпаднат и се притесняват от това какъв ще бъде служебният премиер - не им е виновен президентът".

Ако Конституционният съд отмени текстовете, те няма да важат занапред. Ако междувременно са произвели някакъв ефект, ще възникне правен казус, обясни Зарков.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков: България ще продължи да е силен застъпник за развитието на отношенията ЕС - Виетнам
Росен Желязков: България ще продължи да е силен застъпник за развитието на отношенията ЕС - Виетнам
Оставиха в ареста единия от измамниците, разбили Фейсбук профила на общински служител от Велико Търново
Оставиха в ареста единия от измамниците, разбили Фейсбук профила на общински служител от Велико Търново