НОВИНИ

Куба преустановява депозитите в долари заради санкциите на САЩ

куба преустановява депозитите долари заради санцкиите сащ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:05, 11.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Куба заяви, че временно ще спре да приема банкови депозити в долари, обвинявайки по-строгите санкции на САЩ. Санкциите ограничават способността на Куба да използва доларовите банкноти в чужбина, въпреки че все още ще приема трансфери.

Този ход се случва малко преди правителството да представи годишната си резолюция за прекратяване на търговското ембарго на САЩ върху Куба пред Общото събрание на ООН.

Някои кубинци и анализатори спекулират, че това е опит да се контролира цената на долара на черния пазар. Тя се е повишила до над два пъти от официалния обменен курс, откакто зависимата от вноса държава спря да продава долари поради криза в плащанията в брой.

Притежателите на кубински банкови сметки ще имат срок до 21 юни да депозират долари, преди прекратяването да влезе в сила.

"За Куба е все по-трудно да намери международни банкови или финансови институции, желаещи да получават, конвертират или обработват американска валута в брой", съобщава Кубинската централна банка.

В изявлението се казва, че мярката няма да засегне операции, извършвани чрез превод или депозити в други валути, които са свободно приети в Куба.

Историческо: Куба се разделя с епохата "Кастро"

В продължение на много години Куба имаше 10% данък върху доларите, позовавайки се на това колко трудно е правителството да ги използва заради ембаргото на САЩ. Тя обаче вдигна този данък миналата година, тъй като отвори повече магазини, продаващи в твърди пари, а не в местна валута.

Американският президент Джо Байдън обеща, по време на кампанията си, да отмени някои от мерките за Куба, наложени от президента Доналд Тръмп, които "са нанесли вреда на кубинския народ и не са направили нищо за напредъка на демокрацията и правата на човека". Той обаче все още не е отменил никакви мерки и неговата администрация заяви, че промяна в политиката към Куба не е сред основните ѝ приоритети във външната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо УЕФА реши да запази името на Евро 2020?
Защо УЕФА реши да запази името на Евро 2020?
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек