НОВИНИ

Кулеба за военната помощ за Украйна: Тези, които не ни помагат днес, подкрепят руската агресия

Александър Марков
от Александър Марков
12:22, 20.04.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
кулеба военната помощ украйна помагат помагат русия
Слушай новината

На въпроси на БНТ украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е предал списък с искана военна подкрепа към всички страни членки от НАТО и ЕС и разбира вътрешнополитическата ситуация в България.

Той посочи, че държавите, които не предоставят военна подкрепа на Украйна, всъщност подкрепят държавата-агресор Русия. Посочи, че е повдигнал въпроса и пред българските власти.

На въпроси на БНТ външният ни министър Теодора Генчовска потвърди, че темата е повдигната на разговора им с Кирил Петков. Не е воден разговор във външно министерство.

На въпрос на БНТ дали ще преосмисли позицията си за отказ от военна подкрепа за Украйна Кристиян Вигенин не отговори директно.

Ето какво каза Дмитро Кулеба пред БНТ:

Дмитро Кулеба: Правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна. Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна.

БНТ: От каква военна помощ се нуждаете?

Дмитро Кулеба: Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи списък на всички страни членки на НАТО и България получи същия списък. Но ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация, но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия.

Обсъдихте ли с министър Генчовска тези въпроси?

Дмитро Кулеба: Нека го кажа така - понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. България е направила много политически по отношение на европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което много ценим. А когато става за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебая, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани. Когато правителството реши да ни даде отговор, ние ще го получим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на волейболните национали и Нефтохимик Николай Желязков: Време е за подмладяване
Треньорът на волейболните национали и Нефтохимик Николай Желязков: Време е за подмладяване
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища