НОВИНИ

Кулинарен фестивал „Бабина душица“ зарадва жителите и гостите на Монтана (СНИМКИ)

кулинарен фестивал bdquoбабина душицаldquo зарадва жителите гостите монтана снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:58, 22.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра днес стотици хора в центъра на Монтана. Около 30 готвачи от общината и гости от различни краища на България готвиха на открито на жив огън, като донесоха печки на дърва, глинени и бакърени съдове, в които сервираха храната.

На фестивала можеше да се видят характерни за региона гозби – чипровско пържено, врачанска ютика, косачко кисело, пълнени чушки с боб, постен боб, рибна салата, баници със сирене, картофи и месо, ръчно точени и печени на жив огън кори, патица със зле, качамак, млечница, лучник, миш-маш с туршия и т.н.

Представени бяха и народни ястия от други краища на България – шакшука по кърджалийски, яйчен хайвер и т.н. Някои готвачи представиха и напълно нови рецепти, наречени с местни имена като „Лодка по Огоста“, „Щипана баница“ и т.н.

Снимки: БТА

Кметът на Монтана Златко Живков връчи награди на всички участници в кулинарния фестивал и на читалищата от различни села на община Монтана, които също представиха характерни за своите селища ястия.

След края на програмата всички приготвени ястия бяха раздадени безплатно на публиката и гостите, които с интерес наблюдаваха как се приготвят на жив огън.

Кулинарният фестивал „Бабина душица“ се провежда за 12 път в Монтана. Той е част от проявите за празника на града Свети Дух, който се отбелязва в продължение на седмица. Кметът Златко Живков заяви, че очаква по време на честванията град Монтана да бъде посетен от около 7000 туристи, гости и участници в проявите за празника.

Фестивалът „Бабина душица“ е кръстен на мащерката, която в Северозападна България наричат "бабина душица".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец с трети трансфер
Лудогорец с трети трансфер
Самуил Вълчинов: Искаме да видим различна България
Самуил Вълчинов: Искаме да видим различна България